Close

Magyar góláradat a világbajnokságon

polo11

Gólzáporos győzelmet aratott a magyar női vízilabda válogatott a Budapesten zajló vizes világbajnokságon. A nap másik magyar sikerét Olasz Anna érte el, aki a nyolcadik helyet szerezte meg nyíltvízi úszás 10 kilométeres verse3nyszámában.

Napok óta arról cikkezik a külföldi sajtó, hogy a vízilabda a magyarok nemzeti sportága. Nos, a tamáskodók erről meg is győződhettek a vízilabdatorna nyitónapján, ugyanis az erre az alkalomra kibővített margitszigeti Hajós Alfréd uszoda lelátói szinte teljesen megteltek egy lényegében tét nélküli mérkőzésen. Vagy talán éppen ezért? Mert bár egy világbajnokság esetében talán furcsán hangzik e sommás megállapítás, de azt a magyar szurkolók is tudták: csapatuk sokkal nagyobb játékerőt képvisel, mint a japán.

A kibővítettet egyébként úgy kell elképzelni, hogy az épített nézősorok fölé kétszer akkora ideiglenes lelátókat emelték a rendezők erre az eseményre, és a kapuk mögött is magasodtak szektorok. Már két mérkőzéssel a Magyarország-Japán találkozó előtt özönlöttek az emberek a Margitszigetre, szinte lépésben lehetett csak közlekedni. Így legalább mindenkinek maradt ideje arra, hogy megcsodálja a felújított szigeti sétányokat, játszótereket, a szökőkutat. Amikor az Ausztrália-Kazahsztán meccs szünetében a helyi konferanszié megkérte a szurkolókat, bíztassák a magyar csapatot, valóságos hangrobbanásként hatott a „Hajrá magyarok!”.

Hát még akkor, amikor a magyar lányok megérkeztek a medence partjára, majd az első támadásunkból Bujka révén megszereztük a vezetést. Centerünk két perccel később újabb gól szerzett, így hamar megnyugtató előnyt szereztek a jól is védekező magyarok. A két csapat közötti különbséget jellemzi, hogy esetben még az ellenfél kapusát is megtámadtuk, aki kínjában kidobta a labdát az alapvonalon túlra, a sarokdobásból pedig Szilágyi szerzett újabb gólt. Egyszerűen alakult a játék menete: a magyarok minden japán támadást megakasztottak, villámgyorsan átjátszották a pályát, majd gól szereztek (4-0). Zúgott is Ria-Ria-Hungária!

A második negyedet a magyar csapat és Bujka is ott kezdte, ahol abbahagyta: góllal, amit csapatkapitányunk, Keszthelyi is gyorsan megfejelt még egy találattal (6-1). Persze a kemény magyar védekezésnek ára volt, olykor kiállítottak egy-egy magyar hölgyet, ez adott lehetőséget a japán gólszerzésre. Ezzel a sansszal jól is éltek az ázsiai csapat tagjai, ám hamar kamatostul jött a magyar válasz, az ötödik gólját elérő Bujka svédcsavarból is betalált. Az első japán akciógólra majd negyedórát kellett várni (10-3).

A harmadik negyed japán góllal indult, de Antal gyorsan visszaállította a nyolcgólos különbséget, amit Keszthelyi és Tóth továbbnövelt, így már tíz volt közte (15-5). A magyar csapatkapitány nagyon elemében volt, olyan svédcsavart lőtt úgy hét méterről, hogy a nézők még a visszajátszást nézve is felhördültek.

Persze a japánok nem arról híresek, hogy feladnának bármilyen küzdelmet, ennek megfelelően az utolsó nyolc perc két japán góllal indult, ami persze köszönhető volt a mérkőzés elején tapasztalt szigorú magyar védekezés lanyhulásának is. Már elől sem koncentráltunk úgy, két kapufát is lőttünk egymás után, miközben Arima és Yamamoto egyaránt megszórta a magyar kaput (19-10). Persze a nagyarányú magyar győzelem még így sem, forgott veszélyben, első mérkőzésünkön simán hoztuk a „kötelezőt”, zengett is az uszoda a „szép volt csajoktól”.

Magyarország-Japán 20-11 (4-1, 8-3, 5-2, 3-5)
Hajós Alfréd uszoda: 7000 néző
Gólszerző: Bujka 5, Keszthelyi 4, Tóth 4, Antal 2, Gurisatti 2, Szilágyi 2, Czigány 1, illetve Arima 4, Yamamoto 4, Inaba 2, Kazama 1.

A nap további eseményein a magyar szurkolók Olasz Annáért izgulhattak, aki végig az élmezőnnyel tartott a balatonfüredi nyíltvízi versenyek 10 kilométeres versenyében. Végül a hajrában a nyolcadik helyre úszott be, a számost a francia Muller nyerte. Így a szombati férfi 5 kilométer után újra a gallok zsebelték be az aranyat.

A szinkronúszásban ezúttal a párosok technikai döntőjét bonyolították le, ahol a szombati egyéni finálé után újra orosz aranyérem született. Ráadásul Szvetlana Kolesznyicsenko duplázott, hiszen az egyéni versenyt is ő nyerte.

Műugrásban – talán már nem is meglepő – kínai győzelem született a férfi 1 méteres döntőben, és a női szinkron toronyugrásban, ezzel a kínaiak is újabb két aranyat könyvelhettek el a szombati nap után. Ren Qian pedig ugyancsak feliratkozott a világbajnokság dupázói közé, hiszen szombaton a vegyes párost nyerte ezen a magasságon.

Eredmények:

Szinkronúszás, páros technikai program, döntő
1. Szvetlana Kolesznyicsenko, Alekszandra Packevics (Oroszország)
2. Csiang Ting-ting, Csiang Ven-ven (Kína)
3. Anna Volosina, Jelizaveta Jahno (Ukrajna)

Nyíltvízi úszás, női 10 km
1. Aurélie Muller (Franciaország)
2. Samantha Arévalo (Ecuador)
3. Arianna Bridi (Olaszország)

8. Olasz Anna

27. Sömenek Onon Kata

Műugrás, férfi 1 méter:
1. Peng Csien-feng (Kína) 448.40 pont
2. Ho Csao (Kína) 447.20
3. Giovanni Tocci (Olaszország) 444.25

Női szinkron toronyugrás:
1. Ren Qian, Si Yaj-ie (Kína)
2. Kim Mi Rae, Kim Kuk Hyang (Koreai Demokratikus Köztáraság)
3. Pandelea Pamg, Jun Hoong Cheong (Malajzia)

Szombaton este rendezték:
Férfi 3 méter, szinkronugrás
1. Zaharov, Kuznyecov (Oroszország)
2. Szi Ji-xie, Ju An-cao (Kína)
3. Kologyij, Kvasza (Ukrajna)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top