Close

Népünnepély volt a hétvégén Baján

baja ring

Előbb hagyma és füst illata teríti be a város főterét és környékét, majd egy idő után aromás halászléfelhő ereszkedik Baja centrumára. A város szívében kialakított óriási kerti partin, a Bajai Halfőző Fesztiválon tegnap ezerötszáz bográcsban rotyogott a halászlé, s ugyan az edényekben vöröslő levek látszólag egyformák, ez korántsem igaz. Minden szakács a saját alapanyagaira, metódusára esküszik, így lesz ezerötszáz féle a bajai halászlé.

A bajai halászlé receptje a fesztivál honlapja szerint – amely egyfajta konszenzus alapján készült – egyébként a következő. A leveshez öt személy megvendégelése esetén szükség van 3 kilogramm halra, háromnegyed részben pontyra. Kilogrammonként számolhatunk egy fej vöröshagymával, három púpozott evőkanál édes-nemes őrölt pirospaprikával, ízlés szerint sóval, valamint 4-5 erős cseresznyepaprikával és az elmaradhatatlan gyufatésztával.

A halat megpucoljuk, a halikrát és a tejet félretesszük, utóbbiakat tilos sózni. A halat beirdaljuk, felszeleteljük, sózzuk ízlés szerint, majd félretesszük egy órát pihenni. Az óra leteltével állítsuk fel a bográcsot, s tegyük bele a halszeleteket, a hagymát, majd öntsük fel vízzel, kilógrammonként 1,1-1,2 litert. Ez nagyon fontos momentum, ugyanis a bajainak épp az a lényege: sok hal, kevés víz.

Csak ekkor gyújtsunk a bogrács alá, rakjunk nagy, lobogó tüzet. Amikor elforrta a habját, beletehetjük a paprikát. Negyedóra-húsz perc főzés után tegyük a lébe a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát. Közben főzzük ki a gyufatésztát egy külön fazékban. A forrástól számított fél óra elteltével kész a leves. A halat külön illik tálalni, a levet lehet a tésztával vagy attól külön is.

Amennyiben további részletekre kíváncsi, kattintson ERRE a linkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top