Close

Jókai kora – Jókai bora

Létezik Budapesten egy mesebeli, eldugott hely, amit sokan ismernek, de kevesen láttak. Egykor Jókai Mór kertészkedett és alkotott nyaranta a svábhegyi vén fák alatt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága szeretettel vár minden érdeklődőt június 9-én, pénteken egy szakvezetéssel egybekötött sétára, valamint az azt követő borkóstolóra, ahol a Szöllősi Pincészet borait lehet megkóstolni.

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket – egy felhagyott kőbányát – a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.
A kert az író halála után gazdát cserélt, majd fokozatos hanyatlásnak indult, s az épületet rossz állapota miatt le kellett bontani. Hogy a kert újra méltó legyen megálmodójához, Jókai szellemében állították helyre. Gyümölcsfákat ültettek, rózsakertet és szőlőlugast létesítettünk, a szélfogó erdősávokat felújították és az agresszívan terjeszkedő növényfajokat eltávolították. A Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel összefogva Jókai korát és a kert természeti értékeit bemutató információs táblák, madárodúk és madáritatók kerültek kihelyezésre. A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert.
A programon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. A belépőjegy ára 3000 Ft/fő, ami a rendezveny@dinpi.hu címen, vagy a +36 70 902 8203 telefonszámon igényelhető. A program szabadtéri, ezért az időjárásnak megfelelő öltözet szükséges! A programon a Jókai-emlékszoba is megtekinthető.


DNPI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top