Close

Isonzó Express 2017

Július 16-án indul Budapestről ötnapos emlékútjára az Isonzó Express Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Milan Brglez, a szlovén Nemzetgyűlés elnökének fővédnökségével. A történelmi emlékvonat a caporettói áttörés 100. évfordulója alkalmából az I. világháború tizenkét isonzói csatájának sorát záró hadművelet eseményeiről emlékezik meg. Az Isonzó Expresst idén is a MÁV Nosztalgia Kft. közlekedteti és gondoskodik a történelmi-turisztikai programok lebonyolításáról.

A különvonat 2017. július 16-20. között bejárja a Nagy Háború egykori olasz és szlovén hadműveleti területeit, hogy megemlékezzen az I. világháború egyik legvéresebb frontján elesett több százezer magyar katonáról. A vonatút a Semmering-hágón, a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül vezet, melyet 1854-ben adtak át.
Az emlékút első napján a két házelnök a magyar-szlovén határon, Jesenice állomáson találkozik, és együtt utaznak az Isonzó Expressel az egykori tolmeini osztrák-magyar hídfő egyik legfontosabb utánpótlási vasútállomására, a festői Most Na Sociba. A központi megemlékezés a modrejcei katonai temetőben lesz, ahol mintegy 1600, a tolmeini hídfőnél elesett osztrák-magyar katona nyugszik. Az eseményen közös szlovén-magyar katonai ünnepséggel és koszorúzással tisztelegnek a hősök emléke előtt.
A vonaton az I. világháborút kutató történészek előadásai hangzanak el, melyeket a szlovén és olasz helyszíneken további történelmi ismeretek egészítenek ki, valamint fotókiállítás és a hagyományőrzők katonai bemutatói tekinthetők meg. Az Orfeum kocsiban Csík János, Balogh Kálmán és Kacsó Hanga Borbála muzsikálnak, felelevenítve a háborús katonadalokat.
Az Isonzó Express 2015-ben tette meg első útját a MÁV Nosztalgia Kft., az Indóház, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány összefogásával.
Az emlékút részletes leírása, illetve további belföldi és külföldi programok a www.mavnosztalgia.hu oldalon.

Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top