Close

Soltész: a megújult veszprémfajszi kálvária jól példázza a keresztény ember felelősségtudatát

Veszprémfajsz, 2017. április 9. A Német Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére, a kormány támogatásával megújult veszprémfajszi Kálvária 2017. április 9-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A megújított veszprémfajszi kálvária a keresztény ember felelősségét hirdeti, azt a küldetést, hogy megőrizzük csodálatos világunkat – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Veszprémfajszon, a virágvasárnapi keresztút előtt tartott beszédében.

Soltész Miklós közölte, a veszprémfajszi kálvária megújítása része annak a programnak, melynek során az elmúlt két évben 25 településen 50 kereszt és keresztút újulhatott meg, összesen 20 millió forintból, hat különböző nemzetiség önkormányzatának közreműködésével. A veszprémfajszi kálvária keresztcsoportja és a hozzájuk tartozó szobrok a német nemzetiségi önkormányzat kezdeményezésére a kormány támogatásával újultak meg.
Mindenkinek megvan a szerepe a magyar társadalomban, a kereszténység megőrzésében cselekedni kell, nem szabad másra várni – hangsúlyozta. Arra hívta fel a hívőket, hogy a nagyhét során és az azt követő hónapokban, években is „merjenek jelekké válni” nemcsak szavakban, hanem a közösség érdekében végzett tettekben is.

Gere Dávid Márk plébános a Bibliát idézve azt hangsúlyozta: a keresztút üzenete, hogy Jézus a keresztet szeretetből vette magára, szenvedése pedig erőt és hitet adhat az elhagyatott, beteg embernek.
Fertig József, Veszprémfajsz független polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a két helyi kötődésű család által 1918-ban létrehozott kálvária mészkő szobrai és keresztjei első alkalommal újulhatnak meg egymillió forint kormányzati támogatásból.
Virágvasárnappal kezdődik a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. A keresztények ezen az ünnepen emlékeznek Jézus bevonulására Jeruzsálembe.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top