Close

VII. Magyar Világtalálkozó

magyarvilagtalalkozo logo

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves Családját, Barátait, Ismerőseit a világ minden részéről a VII. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatára, amelyre 2017. május 14. és 21. között kerül sor, Budapesten, Balatonlellén, Szegeden, Aranyosapátiban, s amelyhez a határon túli magyar közösségek is csatlakoznak helyi programjaikkal.

A nyolcnapos eseménysorozat a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés fesztivál jellegű rendezvénye, amelyen a kultúra, a közélet, a gazdaság és a civilszféra szereplői találkoznak. A rendezvénysorozat hidat épít a Kárpát-medence magyarsága és a világba szétszóratott honfitársaink között, s meghívja az eseményekre a Magyarországgal és a magyarsággal barátságot ápoló népek, nemzetek képviselőit.
A 2011 óta évente megrendezendő, – az idén immár a VII. Magyar Világtalálkozó- a hagyományos programjain túl több újdonsággal is szolgál. Számos külföldi országban – várhatóan az Amerikai Egyesült Államokban, Brazíliában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Argentínában, Venezuelában, Mauritániában, Angolában, Indiában, Iránban, Ausztriában, Angliában, Spanyolországban, Svédországban, Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken és Délvidéken – a helyi Világklub-közösségek saját rendezvényeikkel csatlakoznak a Világfalu-programsorozathoz, középpontban a magyar értékek népszerűsítésével, Magyarország jó hírnevének, kapcsolatainak erősítésével. Merthogy „magyarok és Magyarország barátai mindenütt vannak!”
Egész napos, sokszínű és tartalmas Balaton parti rendezvénnyel veszi kezdetét a nyolc napos találkozó. Másnap az ország másik végén, egy beregi kisfaluban ((Aranyosapáti) Négyeshatármenti Találkozóra kerül sor, amelyen a reformáció 500 éves jubileumi ünnepsége lesz a középpontban. A kitüntetések díszünnepségének Budapesten a Stefánia Palota színházterme ad otthont.
Több konferenciára is sor kerül: a Társadalmi Párbeszéd Fórum Európa mai helyzetét, a biztonság és az identitás témakörét tűzi napirendre; a Vallások Párbeszéde kerekasztalnál a különféle vallások civil szereplőinek véleményét ismerhetjük meg; az Üzletember Találkozón a magyar innováció szerepel a középpontban; a „magyar tengerről” tartandó konferencián szó lesz a Balaton értékeiről, jövőjéről; napirendre tűzik a civilszervezetek nemzetközi együttműködésének lehetőségeit is; a magyar gasztronómia szakemberei arról tanácskoznak, miként kaphat újra rangot a magyar konyha a nagyvilágban; a sporttal kapcsolatos fórumon a vizes világbajnokság, a cselgáncs világbajnokság és a Nyári Ifjúsági Olimpiai Fesztivál programjaival ismerkedhetünk meg a szervezők, az olimpikonok és a világbajnokok részvételével. Lesz művészeti kiállítás, galéria látogatás, s megismerhetjük Hollywood magyarjainak szerepét a világ filmművészetében. Ismét megrendezzük a Magyar Világtalálkozó Szépe versenyt, amelyen a hazai és a külhoni magyar lányok vetélkednek a koronáért.. A találkozó május 18-án kezdeményezi „ A magyar konyha világnapja” bevezetését és megrendezését szerte a nagyvilágban. S átadásra kerül Szegeden, a Dómban felszentelt, s az adományokból épített „A Világ Magyarságának Harangja”, amely megkondításával haza hívja, szólítja a világba szétszóratott honfitársainkat. A világ magyarságának jelképes összetereléséről, a kezdetektől fogva a Magyar Világtalálkozó szerencseállata, a puli gondoskodik.
A VII. Magyar Világtalálkozó díszvendégei: Észak-Amerika (kontinentális), Felvidék (határon túli) és a Balaton-vidék (magyarországi).
A Díszünnepségen kerül átadásra A Világ Magyarságáért közéleti és művészeti díj, amelyeket az elmúlt években, – többek között- az alábbi személyek vehették át: Böjte Csaba, Buzánszky Jenő, Duray Miklós, Farkas Bertalan, George Pataki, dr. Horváth János, dr. Pap Lajos, Kozma Imre, Hg. Esterházy Antal, Balogh Sándor, Bokor Balázs, dr. Szakály Sándor, dr. Czeglédi József, Kassai Lajos és mások a közéleti; – Kányádi Sándor, Sára Sándor, Jókai Anna, Mága Zoltán, Pitti Katalin, Józsa Judit, Varga Miklós,Tamás Gábor, Balázs Fecó, Rúzsa Magdolna, Tímár Sándor, a Budapesti Nemzeti Színház, a József Attila Színház, a Kaposvári Csiky Gergely színház közösségei, az Omega Együttes, a művészeti kategóriában.
Ugyancsak itt kerül majd átadásra a Tiszteletbeli Magyar cím és az Összefogás a Magyarságért díj.
A világtalálkozói eseménysorozatot követő hetekben számos kapcsolódó rendezvényekre kerül sor: világtalálkozói csoport indul Erdélybe az Össznemzeti Zarándokvonaton a csíksomlyói búcsúra, s részt vesznek a június 4-i erdélyi megemlékezéseken, a madéfalvi világtalálkozón; Balatongyörökön egy héten át tart a Valóra váltott egészség életmód tábor; Tibolddarócon és Kétpón a magyar gasztronómia fesztiváljellegű rendezvényei zajlanak; Esztergomban a Szent László Emlékév keretében lesznek rendezvények; családi otthonok alapkőletételére kerül sor Fejér megyében; Kisvárdán az Anna bál, Mátészalkán pedig a Tony Curtis emlékünnepség várja az érdeklődőket.
A rendezvénysorozat megszervezésében a Panoráma Világklub öt kontinens mintegy 90 országát, államát átölelő 210 társklubja mellett társrendezőként és együttműködő partnerként számos civilszervezet, önkormányzat, intézmény, cég közreműködik. Az eseményeket kiemelt figyelem övezi a hazai és a külhoni média részéről.
A Szervezőbizottság köszönetét fejezi ki valamennyi közreműködőnek az önzetlen együttműködésért!

RÉSZLETES PROGRAMTERVEZET
MÁJUS 14. (vasárnap)

A BALATON NAPJA -BALATONLELLE

Helyszín: BALATONLELLE város, az I. Magyar Világtalálkozó (2011) helyszíne
SZENT ISTVÁN TÉR – 10.00. Ünnepi megemlékezés az I. Magyar Világtalálkozó emlékművénél, a Megmaradásunkért szobornál, majd a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi
Szövetséggel közösen koszorúzás a Gyermekáldozatokért és a Gyermeki Jogokért Emlékműnél.
VÁROSI MŰVELŐDÉSI HÁZ – 11-14 óra – HATÁRTALAN ÖSSZEFOGÁS A BALATONÉRT. Balatoni jövőkép – értékek, tervek, lehetőségek – idegenforgalmi konferencia a magyar tengerről – Előadások, kerekasztal-beszélgetés, bemutatók, kiállítás, fogadás. Résztvevők: állami, önkormányzati, társadalmi szervezetek, cégek, vállalkozások, civilszervezetek képviselői.
POLGÁRMESTERI HIVATAL TANÁCSKOZÓ TERME (Petőfi Sándor u. 2.) – 15 óra.
Civilszervezetek nemzetközi összefogása – Emlékülés: öt éves a Civilszervezetek Nemzetközi Konföderációja, házigazda: dr. Orbán István elnök.
FŐTÉR: 12 órától – Főtéri rendezvénypark – Hagyomány és gasztronómia – kulturális gálaműsor és a Balaton gasztronómiája (kiállítók, főzési bemutató, kóstoló, vásárlási lehetőségek, stb.). 14 órától a Főtéri Színpadon: Kulturális Gálaműsor – Jó ebédhez szól a nóta – Hagyományőrző műsorok – Kívánságműsor – Folklórfesztivál – Operettek- Slágerparádé, stb. Felállításra kerül a Szent Koronát megörökítő, gyönyörű látványt nyújtó, a Kárpát-medencében egyedülálló óriás hőlégballon, amely a történelmi jelképeket bemutató ábráival különleges élményt nyújt.
Együttműködő partner: Balatonlelle Város Önkormányzata és a MAGYISZ.

MÁJUS 15. (hétfő)

A VIDÉK NAPJA – A REFORMÁCIÓ 500 ÉVES JUBILEUMI ÜNNEPSÉGE

– NÉGYESHATÁRMENTI TALÁLKOZÓ- ARANYOSAPÁTI

Helyszín: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Aranyosapáti (Aranyossziget)
A Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a Panoráma Világklub, valamint a Partiumi Szatmár Református Egyházmegye rendezésében: Házigazda: Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója;
10.00 Térzene
11.00 Ünnepi Istentisztelet a révaranyosi református templomban a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából – négy ország egyházi képviseleteinek részvételével; Az istentiszteletet celebrálja: Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. A Panoráma Világklub Karitatív Békedíjait átadja: dr.Tanka László alapító elnök.
12.30 Elhunyt reformátor példaképek lovagi emlékoszlopainak ünnepélyes avatása a Kultúra Lovagrendje Emlékparkjában;
14.00 Vallások párbeszéde – Különféle vallások képviselőinek baráti beszélgetése a hitről, a vallások együttéléséről, kiemelt téma: a reformáció. Békeüzenet a világ magyarságához (közös nyilatkozat); Házigazda: Dr. Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, evangélikus püspök.

14.00 Négyes Határmenti Kulturális Találkozó, a Felső – Tisza Völgye Minőségi Védjegy adományozása. További program: Felső-Tisza Völgye Expo (egész napos).

MÁJUS 16. (kedd)

A KITÜNTETETTEK NAPJA – DÍSZÜNNEPSÉG

HAZÁDNAK RENDÜLETLENÜL – A VII. MAGYAR VILÁGTALÁLKOZÓ DÍSZÜNNEPSÉGE
Budapest, Stefánia Palota – Színházterem – 18 óra
¬¬¬¬¬¬Köszöntők, üdvözletek – Kulturális Gálaműsor neves előadóművészek, csoportok közreműködésével – kiállítás, bemutatók, kóstolók, fogadás az előtérben.
Az alábbi elismerések átadására kerül sor:
„A Világ Magyarságáért” közéleti és művészeti díjakat azon személyek kapják, akik az összmagyarság összefogásának és nemzettudatának erősítése érdekében kiemelkedő munkát végeznek, megköszönve nekik hazafias áldozatvállalásukat, s hozzájárulásukat a magyarság szellemi örökségének megmaradásáért, a magyar kultúra határon túli népszerűsítéséért, s az országok, népek közötti civilkapcsolatok elmélyítéséért.
A „Tiszteletbeli Magyar” címet azok a nem magyar származású személyek vehetik át, akik Magyarország és a magyarság javára végeznek értékes tevékenységet, Magyarország jó hírnevét erősítik, s a népek, nemzetek közötti békés együttműködést elősegítik.
Az „Összefogás a Magyarságért” díjat azon személyek vehetik át, akik a Panoráma Világklub jelmondata, a „Határtalan összefogás értékeinkért” szellemiségét képviselve a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés érdekében kiemelkedő, önzetlen munkát végeznek.

MÁJUS 17. (szerda)

AZ ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉS NAPJA

HOGYAN JUTHATNAK A NEMZETKÖZI PIACRA A MAGYAR TERMÉKEK?
– AZ INNOVÁCIÓ, MINT KITÖRÉSI LEHETŐSÉG

MAGYARSÁGHÍD – NEMZETKÖZI GAZDASÁGI FÓRUM ÉS ÜZLETEMBER TALÁLKOZÓ – A Panoráma Világklub Üzleti Fórumának rendezésében.
Budapest, OKISZ-székház,1146 Budapest, Thököly u. 60. – 14 órától

Kiemelt témakörök: kormányzati célkitűzések – vállalkozásfejlesztési szolgáltatások – Észak-Amerika, a Felvidék és a Balaton-vidék üzleti lehetőségei – Találmányok, termékek, szolgáltatások külföldi piacra juttatása – Üzleti „kézfogó” – fogadás. Résztvevők: állami, érdekvédelmi szervezetek, cégek, vállalkozások, civilszervezetek képviselői.
A rendezvény középpontjában az innováció hazai és külföldi lehetőségei állnak. A Fórum az üzleti, gazdasági kapcsolatteremtés és együttműködés lehetőségét kínálja mindazok számára, akik készek elősegíteni a magyar értékek, termékek, szolgáltatások, találmányok, technológiák és teljesítmények, népszerűsítését, térhódítását és üzleti sikerét megvalósítani szerte a nagyvilágban. A Fórum nyitott és segítőkész a külföldi országok termékeinek, szolgáltatásainak, technológiáinak a magyarországi és európai országokban történő megismertetése, piaci megjelenése, üzleti megvalósítása iránt.

MÁJUS 18. (csütörtök)

A MAGYAR GASZTRONÓMIA NAPJA

Cél: a tradicionális magyar konyha értékeinek megőrzése, terjesztése és továbbfejlesztése a mai kor igényeinek megfelelően, s hogy újra rangot kapjon szerte a nagyvilágban a magyar konyha. Ez nem csupán a szakma feladata, ezért az eseményhez a világ számos országából csatlakoznak a Panoráma Világklub közösségei: egy-egy hagyományos magyar étel, finomság elkészítésével és elfogyasztásával, valamint a magyar bor és pálinka kóstolásával, népszerűsítésével – erről képes tudósításban számolnak be.
A VII. Magyar Világtalálkozó Szervezőbizottsága és a Tradicionális Magyar Konyha verseny szervezői és résztvevői kezdeményezik „A magyar konyha világnapja” naptári bevezetését és a fentiek szellemében való ünneplését szerte a világban, ahol magyarok élnek.

TRADICIONÁLIS MAGYAR KONYHA – KONFERENCIA ÉS GASZTRONÓMIAI SZAKMAI MINŐSÍTŐ VERSENY – (Budapest). Új brand bevezetése a piacon, a „Tradicionális Magyar Konyha” (Traditional Hungarian Cuisine) márkanév népszerűsítése – A Benke László Oscar-díjas mesterszakács vezette Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend együttműködésével.
MINDEN, AMI MAGYAR – A PANORÁMA VILÁGKLUB ISMERKEDÉSI ESTJE – magyar ételek, italok, magyar népdalok, nóták, popzene, tánc – 16 órától – Budapest, Thököly étterem.

MÁJUS 19. (péntek)

A KÖZÉLETI PÁRBESZÉD NAPJA

EURÓPA JÖVŐJE ÉS BIZTONSÁGA

ÚJABB KIHÍVÁSOK EURÓPÁBAN, KÖZÉP-EURÓPÁBAN A RÓMAI SZERZŐDÉS 60. ÉVFORDULÓJÁN – X. TÁRSADALMI PÁRBESZÉD FÓRUM – Biztonságpolitika, gazdaság, identitás. A Közép-Európai Club Pannonia rendezésében. Budapest, Urbanisztikai Társaság Konferencia terme (IX. ker. Liliom u. 44-48.) 15 órától.
A Magyar Világtalálkozók kiemelt közéleti eseménye a Társadalmi Párbeszéd Fórum, amely a civilszereplők egymás közötti és az állami, kormányzati, európai intézményi személyiségekkel való eszmecseréjét tűzi ki célul. A résztvevők ismert közéleti személyiségek, kiváló előadók, neves szakemberek, s a civil élet képviselői.
Az elmúlt években előadók voltak, többek között: dr. Navracsics Tibor, Prof. Schöpflin György, dr. Kovács Árpád, Schmitt Pál, dr. Horváth János, dr. Palánkai Tibor, dr. Lomnici Zoltán, dr. Mikola István, dr. Orbán Balázs, dr. Fazakas Szabolcs, dr. Pozsgay Imre, dr. Marinovich Endre. Házigazda: dr. Czeglédi József, a KEP elnöke.

MŰVÉSZET, HAGYOMÁNY, MAGYARSÁG – JÓZSA JUDIT ERDÉLYI KERÁMIASZOBRÉSZ ELŐADÁSA
JÓZSA JUDIT GALÉRIA, V. Városház u. 1. 18 órától.

MÁJUS 20. (szombat)

A MAGYAR SPORT NAPJA

KÖZÉPPONTBAN A VIZES VILÁGBAJNOKSÁG

Az idei esztendő azért kiemelten fontos éve a magyar sportnak, mert a több nemzetközi esemény közül két nagy világbajnokságot rendezünk, a vizes világbajnokságot és a cselgáncs vb-t, valamint Győrben rendezik meg a Nyári Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. Mindhárom esemény a magyar sporttörténelem egyedülálló lehetőségeit kínálja,célunk, ezen rendezvények szereplőinek bemutatása, az eseménynek a népszerűsítése a világ magyarsága és Magyarország barátai körében.
KONFERENCIA – Budapest, OKISZ-székház, Széchenyi Terem, 1146 Thököly u. 60. 10.00 órától
Meghívottak: Dr. Szabó Tünde, a Sportért Felelős Államtitkár, Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszószövetség elnöke, a vizes világbajnokság szervezői, szereplői, olimpiai bajnokok, világbajnokok.
A VII. MAGYAR VILÁGTALÁLKOZÓ SZÉPE – a verseny döntője, gálaműsor, fogadás. Helyszín: Európa Congress Center, 18 óra – Budapest, 1021 Hárshegyi u. 5-7. Fővédnök: Extra Délinfó. Versenyigazgató: Széles Emília.

MÁJUS 21. (vasárnap)

A HARANG ÉS A MŰVÉSZET NAPJA – SZEGED

• 10.00. HÁLAADÓ ÜNNEPI SZENTMISE A VILÁG MAGYARSÁGÁÉRT A SZEGEDI DÓMBAN – Fogadalmi Templom, Magyarok Nagyasszonya-székesegyház – Szeged, Dóm tér 15. „A VILÁG MAGYARSÁGÁÉRT” HARANG FELSZENTELÉSE – A MISÉT CELEBRÁLJA: KISS-RIGÓ LÁSZLÓ SZEGED-CSANÁD MEGYEI PÜSPÖK.
• 12.00. „A VILÁG MAGYARSÁGÁÉRT” HARANG FELÁLLÍTÁSA A NEMZETI EMLÉKKERTBEN – A Csongrád Megyei Világklub és a Szegedi Hagyományőrző Egyesület rendezvénye, Házigazda: Szilágyi Árpád. – Szeged, Földmíves utca 13.

• NÍVÓ VILÁGGALÉRIA KIÁLLÍTÁS
Szeged, Lobby Café (Kárász u. 17.) – 16 óra – A Magyar Világtalálkozók Nívó Világ Galéria Gyűjteményének bemutatása – több mint 200 alkotás. A kiállítást megnyitja: Hegedüs Tünde festő- és szobrászművész, a Panoráma Világklub Művészeti Galériájának vezetője.
• MAGYAROK HOLLYWOODBAN – KIK ÉS HOGYAN ALAPOZTÁK MEG A VILÁG FILMMŰVÉSZETÉT? – kerekasztal beszélgetés és filmvetítés.
Szeged, Belvárosi Mozi (6720, Vaszy Viktor tér 3.), 18 óra – a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi filmes világhírességek emlékének megidézése, kiemelten, Szeged szülöttének, Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrnek az élete, munkássága. Kerekasztal beszélgetés neves filmszakemberekkel – Filmvetítés. Házigazda: Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács alapító elnöke, nagykövet.

A Magyar Világtalálkozó „Világfalujának” külföldi rendezvényei

A Világfalu programunk keretében külföldi társklubjaink – a „Határtalan összefogás értékeinkért” jelmondat szellemében – saját rendezvényeikkel csatlakoznak a programsorozathoz. Video- vagy írásos üzenetben üdvözlik a Világtalálkozó résztvevőit; megtekintik az eddigi világtalálkozók rövidfilmjét, valamint a magyar tradicionális konyha értéktárából együtt elkészítenek egy tetszőleges ételt, amit elfogyasztanak, jó magyar bor és pálinka kíséretében – az eseményről képes beszámolók láthatók majd a Világtalálkozó kommunikációs csatornáin.
Várható külföldi rendezvényhelyszínek: Amerikai Egyesült Államok, Brazília, Argentína, Venezuela, Ausztrália, Új-Zéland, Mauritánia, Angola, India, Irán, Ausztria, Anglia, Svédország, Spanyolország, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Délvidék.
A VII. Magyar Világtalálkozóhoz kapcsolódó programok ajánlata
(június-július)

JÚNIUS

Június 2-5. (péntek-hétfő)- CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ – A VILÁGTALÁLKOZÓI CSOPORT UTAZÁSA AZ ÖSSZNEMZETI ZARÁNDOKVONATON – ÖSSZEFOGÁS NAPJA – MADÉFALVI VILÁGTALÁLKOZÓ.

Június 3.(szombat)- „MINDEN LÉBEN KÉT KANÁL” – EMLÉKÜNNEPSÉG TONY CURTIS TISZTELETÉRE – MÁTÉSZALKA – (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – MAGYAR HOLLYWOOD TANÁCS.

Június 17-18. (szombat-vasárnap) – ALFÖLDI BETYÁRÉTEL FESZTIVÁL – KÉTPÓ (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – A MAGYAR GASZTRONÓMIA NÉPSZERŰSÍTÉSÉNEK VILÁGTALÁLKOZÓI TÁMOGATÁSA.

Június 24-25. (szombat-vasárnap – VÍG DARÓCI PINCÉK FŐZŐFESZTIVÁLJA –TIBOLDDARÓC. (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) -A MAGYAR GASZTRONÓMIA NÉPSZERŰSÍTÉSÉNEK VILÁGTALÁLKOZÓI TÁMOGATÁSA.

JÚLIUS

Június 26-július 2. (hétfő-vasárnap) – VALÓRA VÁLTOTT EGÉSZSÉG – BALATONGYÖRÖK (Zala megye)- BALATONI ÉLETMÓDTÁBOR.

Július 15. (szombat)- CSALÁDI OTTHONOK ALAPKŐLETÉTELI ÜNNEPSÉGE – (Fejér megyében)- a Házat- Hazát Alapítvány szervezésében.

Július 23. (vasárnap) SZENT LÁSZLÓ SZELLEMI ÖRÖKSÉGE AZ EMLÉKÉV JEGYÉBEN – ESZTERGOM (Komárom-Esztergom megye).
Július 29. (szombat) II. KISVÁRDAI ANNA BÁL – a hagyományok őrzése jegyében – KISVÁRDA (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye).

Bővebb információk

Honlapok: www.vilagtalalkozo.hu; www.vilagklub.hu
Facebook oldalak: https://www.facebook.com/Vil%C3% A1gklub-1057219270981513/;
https://www.facebook.com/vilagtalalkozo/
You Tube: https://www.youtube.com/channel/UCPjBXI96GXS8yiHUxRD1tqQ
Email: vilagklub@vilagklub.humail@vilagklub.com

A ringmagazin.hu portál a későbbek során is igyekszik beszámolni a VII. Magyar Világtalálkozó rendezvényeiről, ehhez kérjük a résztvevők, így az Önök tájékoztatóit, leveleit is.

Földesi József
tulajdonos szerkesztő.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top