Close

Vízilabda világbajnokság

A budapesti Sofitel Chain Bridge Hotelben pénteken megtartották a 17. FINA Világbajnokság férfi- és női vízilabdatornájának sorsolását. A vb vízilabdatornáján a férfiaknál és a nőknél egyaránt tizenhat válogatott vesz részt, a nők csoportmérkőzései július 16-án, a férfiakéi másnap kezdődnek, a női döntőt július 28-án, a férfifinálét július 29-én rendezik a Hajós Alfréd Uszodában.

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) és a 17. FINA Világbajnokság megrendezéséért felelős szervező bizottság pénteki sorsolási ceremóniája Gyárfás Tamás üdvözlő szavaival indult.
Kifejezetten nagy érdeklődés övezte a sorsolást, hiszen megjelent rajta Alessandro Campagna, az olasz, Dejan Savic a szerb, Ivica Tucak, a horvát, Dejan Udovicic, az amerikai és Giuseppe Porzio, a kanadai férfiválogatott szövetségi kapitánya is.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében a világbajnokság jelentőségéről beszélt: „A magyar sport eddigi legnagyobb nemzetközi eseményén lehetőségünk nyílik rá, hogy sportéletünkkel ismét magunkra irányítsuk a világ figyelmét és azzal történelmet írjunk. Olyan világesemény előtt állunk, ami egész biztosan feledhetetlen élmény lesz, nemcsak a szurkolóknak, hanem az edzőknek és a játékosoknak egyaránt.”

A FINA Büró tagja, Dimitris Diathessopoulos is üdvözölte a jelenlévőket, elmondta, a vb egyik legfontosabb pillanata ez a mostani, és köszönet illeti a szervező bizottságot az eddigi munkájáért. Egyben sok szerencsét kívánt a résztvevő országoknak, és bizonyos abban, hogy Budapest egy kiváló világbajnokság házigazdája lesz.


A sorsolási procedúrát Gianni Lonzi, a FINA Vízilabda Technikai Bizottságának első embere vezényelte, elsőként a női torna mezőnye vált ismertté, majd jött a férfitorna sorsolása. A 16-16 válogatott nevét rejtő golyók húzásában a korábbi magyar világbajnok vízilabda-válogatottak egy-egy képviselője (Szívós István, az 1973-as belgrádi, Vári Attila, a 2003-as, Madaras Norbert, a 2003-as és 2013-as barcelonai, Szalkay Orsolya, az 1994-es római és Drávucz Rita, a 2005-ös montreali világbajnokság aranyérmes csapatának tagja), valamint a többi vizes sportág kiemelkedő hazai egyéniségei, Kiss Szofi szinkronúszó, Kormos Villő Európa-bajnoki bronzérmes műugró és az olimpiai világ- és Európa-bajnok úszó, Gyurta Dániel segédkezett.
A sorsolás eredményeképpen a következő csoportokban kezdődik meg a világbajnoki küzdelem július 16-án a nők, július 17-én a férfiak számára. (Az erősorrendet meghatározó négy-négy kalapból kihúzott válogatottak mellé egy sorszámot is húztak, ez alapján kerültek a négy csoport valamelyik pozíciójába az adott csapatok.)


A női torna csoportjai:
A csoport: Olaszország, Brazília, Kanada, Kína
B csoport: Új-Zéland, Dél-Afrika, Spanyolország, Egyesült Államok
C csoport: Japán, Hollandia, Magyarország, Franciaország
D csoport: Ausztrália, Oroszország, Kazahsztán, Görögország
A férfitorna csoportjai:
A csoport: Brazília, Montenegró, Kazahsztán, Kanada
B csoport: Franciaország, Ausztrália, Olaszország, Magyarország
C csoport: Spanyolország, Szerbia, Görögország, Dél-Afrika
D csoport: Egyesült Államok, Japán, Horvátország, Oroszország

A csoportok első helyezettje automatikusan a negyeddöntőbe jut, míg a második helyezettek a harmadik helyezettekkel játszanak majd a nyolc közé jutásért.
A budapesti 17. FINA Világbajnokság vízilabdatornáinak sorsolása után a FINA két idei másik vízilabda-világbajnokságának csoportbeosztását is elkészítették. A junior korosztály számára Belgrádban (férfiak, augusztus 5-13.) és Voloszban (nők, szeptember 3-9.) tartják meg az idei csúcseseményt.

A 19. FINA Férfi Junior Világbajnokság csoportbeosztása:
A csoport: Egyesült Államok, Oroszország, Görögország, az amerikai kontinensről érkező csapat, Irán
B csoport: Hollandia, az amerikai kontinensről érkező csapat, Spanyolország, Horvátország, Japán
C csoport: Új-Zéland, Ausztrália, az amerikai kontinensről érkező csapat, Szerbia, Kína
D csoport: Olaszország, Magyarország, Egyiptom, Kanada, Dél-Afrika
A 12. FINA Női Junior Világbajnokság csoportbeosztása:
A csoport: Japán, Oroszország, Magyarország, Hollandia
B csoport: Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, Görögország
C csoport: Olaszország, Kanada, az amerikai kontinensről érkező csapat, Németország
D csoport: Spanyolország, az amerikai kontinensről érkező csapat, Új-Zéland, Egyesült Államok.

Fina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top