Close

Negyedik társunk még hiányzik

szivesen ok

Csehországba is átcsapott az élelmiszerbotrány
Szlovákia és Magyarország után Csehországnak is elege lett a megkülönböztetésből, hogy a multik az országba a gyengébb minőségű termékeket adják el – számol be a portfolio.hu. Csehország a többi régiós országgal együtt az Európai Uniónál próbál fellépni a kettős mérce ellen.

A Reuters beszámolója szerint néhány cseh fogyasztói csoport már régóta panaszkodik arra, hogy a nemzetközi kiskereskedelmi láncok silányabb minőségű élelmiszereket adnak el az országban.

A kezükben azonban nem volt semmilyen eszköz ezzel szemben, mivel ez a tevékenység legális az EU-ban, hiszen az étel csomagolásán minden összetevő megtalálható.

Marian Jurecka cseh agrárminiszter úgy fogalmazott: bizonyos termékek estében Európa szemétlerakata vagyunk.

szendvicskrem ok

vaj ok

A cseh agrártárca egy élelmiszerminőségről szóló tanulmányt rendelt meg, amely júniusban készül el. Ennek eredményét, más régiós országok megállapításaival együtt, arra használnák, hogy változzanak a szabályok az Európai Unióban. Ez a javaslatcsomag azonban nemcsak az élelmiszereket, hanem más termékeket is érintene, például a mosószereket.

Ha egy terméknek ugyanaz a gyártója, ugyanaz a csomagolása, vagyis első ránézésre ugyanaz, akkor a termék összetevői is ugyanazok legyenek – mondta a hírügynökségnek a miniszter, aki számára az egységes piac azt jelenti, hogy minden fogyasztó ugyanazt kapja a pénzéért.

Az egyik cseh egyetem még egy 2015-es tanulmányban több termék, így például instant kávé, margarin, joghurt és feldolgozott hús mintákat vizsgált. Az eredmények nem meglepő módon azt türközték, hogy a Csehországban kapható termékek más összetevőket tartalmaztak.

husok ok

kiallitas ok

Forrás: Portfolio.hu/Reuters 2017. február

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top