Close

Beethoven Budán fesztivál

Hét koncert várja a Beethoven Budán fesztivál közönségét május 3. és 7. között. A sorozat keretében másodszorra hirdetik meg a kadenciaversenyt, amelyre ebben az évben fiatal hegedűművészek jelentkezését várják – mondta el Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere csütörtökön Budapesten.

Az idei évben Beethoven életművét Liszt Ferenc, Bach és Schubert művészetével párhuzamba állítva mutatják be a fellépő énekesek és zenészek. A nyitókoncerten felcsendül Beethoven István király című, ritkán hallható műve a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Purcell kórus előadásában, Hollerung Gábor vezényletével az Országház utcai Hillebrand teremben. Érdi Tamás zongoraestjén Beethoven és Liszt darabjai hangzanak el, másnap Kelemen Barnabás, Makszim Riszanov és Kokas Dóra adja elő Bach és Beethoven műveit.
Május 6-án Schubert és Beethoven dalait adja elő Kolonits Klára szoprán és Ránki Fülöp zongoraművész. Ugyanezen a napon a Vashegyi György vezényelte Orfeo Zenekar indít új sorozatot a fesztivál keretében, terveik szerint 2020-ig Beethoven összes szimfóniáját bemutatják. Ennek első állomásaként koncertjükön az első és a második szimfónia hangzik el. A polgármester hangsúlyozta: a fesztivál évek óta kísérletezik azzal, hogy megmutassa miként hatott Beethoven művészete más zenei műfajokra is. Idén a német zeneszerző életműve által inspirált kompozíciókkal ismerkedhet a dzsesszrajongó közönség Juhász Gábor Trió és Tálas Áron előadásában a Várkert Bazárban május 5-én.
A Budavári Önkormányzat 2000 óta emlékezik meg koncertekkel Beethoven 1800. május 7-i budavári fellépéséről. A zeneszerző József nádor házasságkötésének alkalmából adott kamarazenei hangversenyt a Várszínházban – idézte fel Nagy Gábor Tamás, aki szerint a fesztivál célja megmutatni, hogy az igényes zenei életnek nem csupán szép hagyományai, hanem értő közönsége és jövője is van a fővárosban.
Szeretnénk, ha a Beethoven Budán fesztiválnak köszönhetően 2020-ra a magyar főváros Bonn és Bécs mellett felzárkózna a német zeneszerzőt nemzetközi színvonalú rendezvénysorozatokkal ünneplő történelmi városok közé – emelte ki a polgármester.


Rolla János hegedűművész az eseményen hangsúlyozta: a megmérettetésre új, eddig nem publikált vagy előadott, a pályázó által Beethoven D-dúr hegedűversenyének első, második és harmadik tételéhez komponált és eljátszott kadenciával lehet nevezni március 31-ig.
Beethoven hegedűversenye egyedi darab a zeneirodalomban, nagyon nehéz feladat előtt állnak a kadenciaversenyre jelentkezők. A szakmai zsűri tételenként választja ki a legjobb kadenciát, így első három helyezett születik, amelyet egyenként 1000-1000 euróval díjaznak – mondta el. A győztes pályázatok szerzői lehetőséget kapnak arra is, hogy nagyzenekari kísérettel adják elő kadenciájukat a fesztivál nyitókoncertjén.
A május 7-i évfordulón Beethoven híres IX. szimfóniájának Szabó Balázs orgonaművész által két orgonára és kórusra megálmodott átirata csendül fel a Mátyás templomban. A zenész a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nagyon izgalmas feladat volt a nagyzenekar „háromdimenziós hangzását” pontosan és érthetően átültetni orgonára. Az átiratot Fassang László és Szabó Balázs szólaltatja meg, közreműködik Kolonits Klára, Kun Ágnes Anna, Horváth István és Kovács István (ének), valamint a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás vezetésével.
A sajtótájékoztatón Szűts Apor, a tavalyi zongora kadenciaverseny győztese úgy fogalmazott: a kadencia nehéz műfaj, hiszen kadenciát írni valójában nem más, mint nagyon markáns véleményt alkotni egy adott darabról.


MTI,       fotók: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top