Close

A négy legszennyezettebb város között Szeged, Dél-Magyarországon

legszennykep ok

Botka László elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát – keddtől élnek az intézkedések.

botka1 ok

Eddig még nem volt példa arra, hogy elrendeljék Szegeden a szmogriadó riasztási fokozatát – most megtörtént.
Szeged polgármestere az egyelőre állandósult szélcsendes, hideg-párás, felhős időjárási helyzetre tekintettel szombatig rendelte el a szmogriadót. Az intézkedés részeként nem közlekedhetnek a városban a kétütemű járművek, és kitiltja Szeged közigazgatási területéről az 5 tonnánál nehezebb tehergépjárműveket is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a városon átmennie sem szabad ezeknek a járműveknek. Tilos a belső égésű motorral ellátott, helyhez kötött berendezések (például aggregátorok, munkagépek) működtetése is, kivéve a tartalék áramforrásként használt aggregátorokat.

A korlátozás alól felmentést kapnak a tömegközlekedési járművek, a megkülönböztető jelzést használó, azzal rendelkező járművek vagy azok által közrefogott járműoszlop, a villanyautók, az intenzívebb katalizátorral felszerelt taxik, a közszükségleti áruszállítást, közszolgáltatást végző járművek, a polgári védelem, honvédség, katasztrófavédelem, a környezetvédelem és a közegészségügy járművei – amennyiben ilyen feladatukat teljesítik.

A korlátozó intézkedésekkel együtt a polgármester holnap üzemkezdettől pénteken üzemzárásig ingyenessé teszi a tömegközlekedést mindenkinek – amelyhez semmiféle iratra nincs szükség –, és arra kéri a lakosságot, hagyják otthon a kocsikat, vegyék igénybe az ingyenes villamos-, troli- és buszjáratokat.

villanyos ok

szeged ok

Levegő nem, tea igen
A levegő magas szállópor-tartalma miatt a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri panaszokkal küzdők ne menjenek az utcára, a kisgyerekeket ne vigyük ki a levegőre, és ne is nagyon szellőztessünk. Ajánlott viszont ilyenkor a sóoldatos orröblítés, illetve egyesek szerint használjunk ebben az időszakban erőteljes, csípős fűszereket, és igyunk sok gyógyteát. A kakukkfű, az édeskömény és az ánizs nagyon jó hatással van a tüdőnkre. Gargarizálhatunk zsályateával, ez elmulasztja a torokirritációt. Általános immunerősítő teák is segítenek átvészelni ezt az időszakot (csipkebogyó, bodza, hársfa, kamilla).

botka ok

Forrás: Délmagyar.hu 2017. január

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top