Close

Meglepő diagnózis kicsi országunk vidékeiről

csobanka ok

A magyar település, ahol rosszabb a levegő, mint Pekingben

regifalufokep ok

Kezdjük az elején: csütörtökön erős szmogveszélyre figyelmeztette és megfelelő intézkedések meghozására szólította fel az északi régiókat a kínai környezetvédelmi minisztérium.

Az ország északi területeinek nagy részén december közepe óta erős a szmog, a hatóságok több gyár bezárásáról döntettek.

Pekingben december 22-én oldották fel a vörös fokozatú szmogriadót. Másnap a környezetvédelmi minisztérium húsznál több céget figyelmeztetett, amiért nem tartották be a szennyezőanyag-kibocsátást célzó szükségintézkedéseket.
A mi Pekingünk

Közben pedig V. Naszály Márta, a Párbeszéd politikusa arról ír a blogján, hogy Csobánkán 25-szöröse a szállópor koncentrációja a normális értéknek, és közel kétszerese a pekinginek. Az adatok a Levegő Munkacsoporttól vannak, december elején mértek.

Az I. kerületi képviselő és környezetvédelmi tanácsos szerint az okok között ott van:

    a kerti avarégetés,
    a háztartási hulladék elégetés,
    a korszerűtlen fűtési technikák és
    a szennyezett hulladékfa eltüzelése.

kapolna2 ok

Mindent tűzre dobunk
Naszályi kiemeli, hogy Magyarországon nem kötelező az egészségre legártalmasabb aprószemcsés szállópor (PM2,5) mennyiségének mérése, csak a nagyobbé (PM10), és az előbbi mértéke könnyen emelkedhet a határérték fölé, miközben az utóbbi még kiváló lehet.

A Levegő Munkacsoport nemrég Járdánházán mérte a levegőben a szállópor koncentrációját, a 24.hu-nak utána telefonon azt mondták, akkor a pekingihez hasonló értékeket mértek ott.

Ennek oka elsősorban az lehet, hogy a térségben mindent (értsd: szó szerint) elégetnek, ami gyúlékony, ruhával, szeméttel, PET-palackkal is fűtenek.

Forrás:  MTI / Mohai Balázs, Tóth Richi 2016. december

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top