Close

Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében idén több mint 150 muzeális intézmény szervez programokat és országszerte 1700 esemény várja az érdeklődőket. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ jóvoltából ezúttal Hatvan és Gödöllő kulturális és múzeumpedagógiai eseményeiből válogatunk, tekintettel a közelgő őszi szünetre is.

Hatvan szívében, a műemlék jellegű Grassalkovich-kastélyban a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum kínál izgalmas felfedezéseket. A Közép-Európában egyedülálló intézmény egyszerre múzeum és élményközpont. Az ezerarcú Kárpát-medence élőhelyei és vadfajai mellett a halászmesterséget is megismerhetjük, a honfoglaláskori pákászattól kezdve. Az emeleten, a kastély egykori nagyszalonjában pedig a névadó Széchenyi Zsigmond életébe is bepillanthatunk, de ne hagyjuk ki a kastély változatos történetét bemutató tárlatot se. Iskolásoknak szól a Társas vadászat múzeumpedagógiai élményprogram, a Vadászati Élménytérben pedig a lézeres célbalövést is ki lehet kipróbálni. A kastélypark északi végén élősövényből kialakított labirintusban bolyonghatunk, ahová akár a 15 méter magas kilátóból egy 33 méter hosszú csúzdán is megérkezhetünk.


A Gödöllői Királyi Kastély is rengeteg programlehetőséget tartogat. A Gödöllői Királyi Kastély barokk színháztermében tartott sajtótájékoztatón a házigazda Gönczi Tibor ügyvezető igazgató a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó zenei csemegék közül a XV. Liszt Fesztivált (október21-23.) Haydn: Élet a holdon operáját (november 4-5.), valamint a hatvani Vadászati Múzeumban A Természet emberi című pályaorientációs szakmai tájékoztató délutánt (november 11.) emelte ki.
A Megérkezett a király! múzeumpedagógiai bemutató óvodások és kisiskolások számára játékos formában nyújt ismereteket, miközben a gyerekek be is öltözhetnek korabeli ruhákba. A kastély déli oldalán, Erzsébet királyné kertje alatt kialakított kormányzói óvóhely, a Horthy-bunker felkeresését is érdemes betervezni. A Gödöllői Városi Múzeum Tündérkert programjában Kócos és Copfos segítségével ismerkedhetnek meg a családok a múzeum érdekességeivel, a Gödöllő, a mi városunk című, megújult helytörténeti kiállítást interaktív tárlatvezetéssel járhatjuk végig.


Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója az idei év újdonságára, az „Ősz(i)re hangolunk” tematikához kapcsolódó programokra hívta fel a figyelmet. Azon reményét fejezte ki, hogy az őszi tanítási szünetben a vidékre utazó családok élni fognak a fesztiválhoz csatlakozó múzeumok kínálta programlehetőségekkel. Külön utalt arra, hogy az eseményekhez kapcsolódóan is a www.itthon.hu oldalon 80 kedvezményes hazai szálláslehetőség várja az útrakelőket, és a múzeumok illetve az ajánlott szálláshelyek döntő többsége SZÉP-kártya elfogadóhely is. 

A  Múzeumok Őszi Fesztiválja november 13-ig tart. További információk a www.oszifesztival.hu és a www.mokk.skanzen.hu oldalon találhatók.


Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top