Close

Törvénybe vésett szülőtartás

grandparents

Indokolt esetben akár a gyermek fizetésének a felét is elérheti a szülőtartás összege. Életbe lépett az a törvénymódosítás, amely alapján a felnőtt gyermek kötelezhető szülei eltartására.

A régi Családjogi Törvényben és az új Polgári Törvénykönyvben is benne volt a szülőtartásra vonatkozó jogszabályi lehetőség, de a kötelezettség július elsejétől már a polgári bíróságok előtt is alkalmazható – mondta az InfoRádiónak Farkas András, nyugdíjszakértő. A NyugdíjGuru News alapítója azt is kifejtette, hogy hogyan állapítható meg a szülőtartás összege.

„Három dolgot néz meg a polgári peres bíróság; az első, hogy valóban rászorult-e a szülő. Ha igen, megvizsgálja, hogy a gyermek tartási képessége megvan-e. A harmadik pedig az úgynevezett szülői érdektelenség.”

Ha a szülő nem gondozta, elhagyta, vagy bántalmazta gyermekét, akkor megvonható tőle a szülőtartás – mondta Farkas András, hozzátéve, hogy július elsejétől egy harmadik személynek is van lehetősége a szülőtartás perlésére.

„Az az úgynevezett harmadik személy, ami lehet egy idősellátó, öregek otthona, szociális ellátószervezet, vagy a most létrehozandó szakápolási szolgálat, de akár egy kedves szomszéd, aki gondoskodik a papáról, mamáról a gyerek helyett, a szülő hozzájárulása nélkül beperelhetik a tartásra kötelezett gyereket a költségeik megtérítése érdekében.”

Erre a bírósági mérlegelés után csak akkor van lehetőség, ha a rokon vagy szomszéd kiadásait nem fedezi az eltartott vagy támogatott szülő havi bevétele. A szülőtartás összege egyébként bírósági mérlegeléssel indokolt esetben akár a gyermek fizetésének felét is elérheti.

Forrás: InfoRádió / nyugdijguru.hu / Fotó: / grandfamilyplanning.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top