Close

Mindenki léphet egyet előre

A jövő évben minden eddiginél nagyobb összeg, 21 milliárd forint áll a magyar turizmus rendelkezésére. A kormány célja, hogy az ágazat versenyképességének növelése révén Magyarország és Budapest legyen Közép-Európa turisztikai központja – megelőzve Prágát és Bécset.

Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos az ágazatot érintő kormánydöntésekről és a jövőbeni tervekről tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy 2017-ben a költségvetésben 11 milliárd forint áll a turizmus rendelkezésére. Ezt egészíti ki az újonnan létrehozott 10 milliárd forintos turizmusfejlesztési célelőirányzat. Így 21 milliárd forint lesz a teljes forrás, az uniós pénzeken felül. A fejlesztésre fordítható forrásokat hosszabb távon a 2018-tól bevezetendő 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás is növelni fogja. A forrásokból a szálláshelyek minőségének javítására, marketingre, rendezvénytámogatásokra egyaránt jut majd, így „mindenki léphet egyet előre”- fogalmazott.


Bár Magyarország turisztikai adatai kedvezőek, a régiós összehasonlítások azt mutatják, hogy versenytársainkhoz képest több tekintetben is le vagyunk maradva. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete, az UNWTO adatait idézte, miszerint  2015-ben hazánk a turistaérkezések (14,3 millió) számában hat hellyel megelőzte Csehországot (11,1 millió), a turistaköltéseket tekintve mégis Csehország (6 milliárd dollár) áll négy hellyel Magyarország (5,3 milliárd dollár) előtt, azaz Csehország kevesebb turistával is több bevételt képes elérni. Ez a kormánybiztos szerint 2-3 éven belül megfordulhat.
A kereskedelmi szálláshelyek száma Ausztriában 62 ezer, Csehországban 9 ezer, Magyarországon csupán 3300. A férőhelyek száma Ausztriában 1,2 millió, Csehországban 529 ezer, Magyarországon 373 ezer. Prágában 91 ezer, Bécsben 75 ezer, míg Budapesten 53 ezer ágy várja a turistákat.
Bienerth Gusztáv elmondta, hogy augusztus 15-ig áttekintik az ágazat teljes jogszabályi környezetét, és kiiktatják egyebek közt a piacra jutást megnehezítő jogszabályokat. Év végéig megszületik az az átfogó turizmusfejlesztési stratégia, amelynek alapján 2017-től a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az ágazat, a főváros, és Balaton mellett több vidéki célterület fejlesztését koordinálja.
A turizmus versenyképességét növeli, hogy már jövőre, majd az azt követő évben is jelentősen csökken a vendéglátó szolgáltatások áfá-kulcsa: 2017-ben , 27-ről 18 százalékra, 2018-tól 5 százalékra.
Szöveg és kép: Bognár Mária

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top