Close

John Kasich is kiszállt az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből, Trump maradt egyedül

Fotó: vox.com

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Bejelentette a republikánus John Kasich ohiói kormányzó helyi idő szerint szerda délután, hogy felfüggeszti kampányát, és végleg kiszáll az amerikai elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Ezzel a Republikánus Pártban a milliárdos New York-i üzletember, Donald Trump maradt az egyetlen pályázó az elnöki posztra.

Kasich – miután törölte valamennyi aznapi programját Washingtonban – magánrepülőgépen visszautazott Ohio állam fővárosába, Columbusba, és ott tartott sajtóértekezletén tette meg bejelentését. Érzelmesen, nemegyszer elcsukló hangon beszélt, és a kampánytól, az elnökjelöltségért folyó küzdelemtől már kedden elbúcsúzó Ted Cruz texasi szenátortól eltérően nem magát helyezte előtérbe, hanem mindazon tapasztalatokat, amelyekkel – mint mondta – a kampányban gazdagodott, s amelyeket a jövőben hasznosítani is kíván.
„Elmondani sem tudom, milyen sokat jelent nekem, hogy szeretett Ohióm polgárai segítettek és bíztak bennem. Ezt most kormányzóként szeretném továbbra is meghálálni” – fogalmazott a szűkebb pátriájában népszerű és elismert politikus. „A kampányban szerzett tapasztalataim, találkozásaim honfitársaimmal és a történetek, amelyeket elmondtak nekem, engem is megváltoztattak” – mondta el-elcsukló hangon John Kasich. Konkrét eseteket felidézve búcsúzott az elnökjelöltségért folytatott kampánytól.
Az ohiói kormányzónak számszerűleg már régóta nem volt lehetősége a Republikánus Párt elnökjelöltségének elnyerésére: mindössze egyetlen előválasztást nyert meg, ezt is a szűkebb hazájában, és összesen 153 delegátus támogatta őt a 2472-ből. De lapinformációk szerint abban reménykedett, hogy egy nyílt versenyes elnökjelölt-állító országos konvención a pártelit őt választhatja konszenzusos jelöltnek.
Mostani döntése váratlan volt, a keddi indianai előválasztások éjszakáján ugyanis még azt ígérte, hogy nem adja fel. Szerdai bejelentésével ő lett a tizenhatodik elnökjelölt-aspiráns a republikánus táborban, aki visszavonult a küzdelemtől.
Az ohiói kormányzóval azonban Donald Trumpnak, a nyáron szinte bizonyosan megválasztandó elnökjelöltnek még vannak tervei. Szerdán az amerikai közszolgálati rádióban még csak politikai elemzők latolgatták a kiszivárogtatott híreket, miszerint a New York-i üzletember Kasich alelnökjelöltségét fontolgatja, de már aznap maga Donald Trump is megerősítette ezt az információt egy televíziós interjúban. „Számba vettük és vizsgáljuk ennek lehetőségét” – mondta Trump, aki úgy fogalmazott: ha ő tölti be az elnöki megbízatást, Kasich alelnöksége „nagy segítség lenne”.
Donald Trump a nevét viselő New York-i Trump-toronyban fogadta a CNN hírtelevízió munkatársát, akinek hosszas interjút adott, s egy sor bel- és külpolitikai kérdésben fejtette ki nézeteit. Leszögezte egyebek között, hogy kész akár telefonon is egyeztetni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek azt mondaná, hogy tartsa távol az orosz légierő gépeit a Baltikumban lévő amerikai hadihajóktól. Mint mondta, egyszerűen ezzel fordulna Putyinhoz: „Ne csináld ezt még egyszer!”

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top