Close

Megnyílt az MTI fotósainak kiállítása Füleken

Fülek, 2016. március 11. A Magyar szemmel a Kárpát-medencében című fotókiállítás a füleki vár Bebek-tornyában 2016. március 11-én, a megnyitó napján. Az MTI fotóriporterei képeiből összeállított kiállítás május 12-ig tekinthető meg. MTI Fotó: Komka Péter

„Magyar szemmel a Kárpát-medencében” címmel nyílt meg kiállítás a Magyar Távirati Iroda (MTI) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) magyarországi és határon túli fotóriportereinek képeiből pénteken a szlovákiai Füleki Vármúzeumban.

 

A tárlat megnyitóján Gazsó L. Ferenc, az MTI igazgatója arról beszélt, hogy ha a határon túli nemzetrészek mutatkoznak be egy retrospektív kiállításon, akkor mindig mindenki a hagyományokat, a népviseletet, a kicsit múltba vesző, de még átörökített szépséget emeli ki, ami méltán jellemzi ezeket a területeket, és büszkék lehetünk arra, hogy az ott élők őrzik a magyarságukat.
Mint kifejtette, megjelenik ez is a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyről és a Vajdaságról szóló 74 alkotásban, de éppúgy láthatók például a csantavéri búcsú mulattató részletei vagy az a modern képsorozat, amely azt mutatja be, hogyan élnek, buliznak, hogyan mernek fiatalok lenni az állandó fenyegetettségben élő ungváriak.
A Füleki Vármúzeum Bebek-tornyába látogatók fotókat láthatnak többek között a felvidéki várakról, a salánki kádárok munkájáról, az őrszigeti kéttannyelvű iskoláról, és megnézhetik a legmodernebb technika eredményét, a drónnal készített légi felvételeket Erdély városairól.
A felvételeket Komka Péter, Balázs Attila, Czeglédi Zsolt, Koszticsák Szilárd, Máthé Zoltán, Baranyi Ildikó, Haáz Sándor, Kátai Edit, Veres Nándor, Molnár Edvárd, Kovács Tamás és Varga György készítette.

A tizenkét fotóriporterről Gazsó L. Ferenc azt mondta, azért tudnak jó helyen, jó időben lenni, mert elhivatottak, felkészültek, és rendkívül érzékenyek.
Az igazgató kitért arra is, hogy a Magyar szemmel a Kárpát-medencében című kiállítás tavaly nyáron a Kolozsvári Magyar Napokon, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, és Szabadkán is bemutatkozott, mielőtt Fülekre érkezett.
A magyar és szlovák nyelvű pénteki rendezvényen nyitották meg a füleki várban a „Gömör-Kishont és Nógrád várai” című tárlatot is. Alexander Botos, a tárlat kurátora, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum régésze elmondta: a régiók várainak történelmét, a területükön folytatott kutatásokat, illetve a várak mai állapotát mutatják be a látogatóknak.
Fotókon kívül kiállítják a régészeti kutatások során feltárt őskori és középkori leletanyag egy részét is, többek között a füleki alsóvár területéről származó leletekkel.
A fordításról is gondoskodó Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója elmondta, e két kiállítással egyben a turistaszezont is megnyitják a várban. Tájékoztatása szerint tavaly közel 21 ezren keresték fel a felvidéki vármúzeumot, és mivel idén néhány újdonságot terveznek, remélik, hogy még több látogatót csábítanak Fülekre.
A kiállítások május 12-ig tekinthetők meg.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top