Close

Nőnapra szeretettel…

hovirag

Szeretettel köszöntjük a Nemzetközi Nőnap alkalmából a Hölgyeket, Asszonyokat!

A Nemzetközi Nőnapot március 8-án tartjuk annak emlékére, hogy 1857-ben New Yorkban közel negyvenezer munkásnő sztrájkolt a munkaidő csökkentéséért, az egyenlő bérért. 1977 őta hivatalosan is ez a nap, a nők jogai valamint a nemzetközi béke napja az ENSZ-közgyűlés által.

Nemcsak feminista, de politikai és szakszervezeti mozgalmak is sürgették a múlt század óta, hogy legyen egy nap, amely jelképesen csak a nőké. Koppenhágában 1910-ben tartott II. Nemzetközi Nőkongresszuson Clara Zetkis javasolta, hogy évente rendezzenek nőnapot.

1914-ben tették ezt a napot március 8-ra, emlékezve a new york-i textilmunkásnők sztrákjára, valamint ugyanezen a napon 1908-ban bekövetkezett new york-i gyártűzben meghalt 129 munkásnő emlékére.
Több országban felerősödtek a nők követelései, egyre többen hallatták hangjukat a bérezésben, foglalkoztatásban és a gazdasági-politikai jogokat érintő kérdésekben, a nők választójogának megszerzéséért.

A nemzetközi Nőnapot először 1911 márciusában ünnepelték Ausztriában, Németországban, Svájcban és Dániában. A tüntetéseken és felvonulásokon sok férfi is részt vett.

Az ünnep mára elvesztette politikai tartalmát. Inkább virággal, apró ajándékokkal ünneplik, köszöntik a nőket. Vigyázzunk rájuk, mert értékes támpillérei Ők a társadalomnak, családnak egyaránt! Meghatározó szerepük van a jövő nemzedékének formálásában.

Ring magazin szerkesztősége

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top