Close

Köszönik szépen, a fiatal gazdák jól vannak

agrya

Húsz éves az AGRYA. 2020-ig kicserélődik a jelenlegi vezetés
Egy új kor küszöbén, átalakuló agrár világ – kihívások és válaszok címmel szervezi meg a hónap végén az AGRYA szokásos éves nagyrendezvényét a Fiatal Gazda Konferenciát.

Mikula Lajos a szövetség ügyvezető elnöke és egyik alapítója az eseményt megelőzően adott interjút lapunknak, akit a 2015-ös évről idei elképzeléseikről kérdeztünk. A beszélgetés során derült ki, hogy a szövetség idén ünnepli 20 éves fennállását, s hogy a 2016-os év az innováció jegyében telik majd. S még valami: az AGRYA vezetőségében négy év alatt nagy fiatalítást terveznek.

Kezdjük talán az elmúlt év egy elég hangos botrányával. Összesen 120-an hamis diplomával buktak le a fiatal gazdák támogatására kiírt pályázaton. Emellett körülbelül 400-an voltak olyanok, akik mesterségesen teremtették meg a körülményeket ahhoz, hogy indulhassanak a pályázaton. Volt olyan tanya, amelynek címére 16 ember volt bejelentve.

Ez nem egy új keletű, ez egy évtizedes történet. Csak most derült rá fény. Aki ezen a piacon mozgott, az eddig is tisztában volt a dologgal. A magam részéről elsősorban azt sajnálom, hogy eddig nem történt semmi az ügyben. Pedig örökké sürgettük, hogy az Aranykalászos gazdatanfolyamot ki kell hagyni a rendszerből, és egyáltalán, meg kellene szüntetni. Mert azt még sem mondhattuk, hogy a képző intézmények egy része csaló. Visszaél a helyzetével. Finom jelzéseinkre azonban nem hallgattak. Bízom benne, hogy az a botrány, ami most kitört, egyfajta tisztulást is fog eredményezni. Ez komoly intés volt az állami igazgatás felé is, hogy itt ezen a területen lépni kell. Mert nem az a cél, hogy minél többen, akár érdemtelenül is támogatáshoz jussanak, hanem az, hogy olyanok jussanak támogatáshoz, akik szakmailag is fölkészültek.

Térjünk rá az interjú fő témájára, milyen évet zártak a fiatal gazdák volt 2015-ben?

Azt gondolom, a 2015-ös esztendő hogy mindenki számára emlékezetes lesz, hiszen lezárult egy EU-s támogatási ciklus. Az utolsó évben gyakorlatilag a támogatásoknak az utolsó fillérjeit próbálta meg mindenki elkölteni. Szó, ami szó nagy hajtás volt. Főleg, hogy 2014-ről áthúzódtak fejlesztések, azoknak a megvalósítása, lezárása komoly terhet jelentett a gazdáknak, és az állami intézményeknek egyaránt. A pénzügyi lebonyolítást, pályázat kezelést végző állami intézményeknek sikerült megbirkózni az irtózatos mennyiségű munkával. Az MVH működésében mi pozitív változásokat érzékelünk. A ciklus végére összeérett az a fajta tudás, ami szükséges ahhoz, hogy normális módon működjön a rendszer. A Hivatal működése az új vezetésnek is köszönhetően, sokkal nyitottabb, ügyfélbarátabb lett. Ez egy nagyon jó irány.

A fiatal gazdák szempontjából 2015 azért is volt egy jó esztendő, mert a ciklus végi maradványpénzeket a fiatal gazda támogatás jogcímen, gyorsan és egyszerűen el lehetett költeni. Ennek is köszönhető, hogy még egy utolsó nagy záró körben szép számban jutottak újra EU-s támogatáshoz a gazdaságuk fejlesztésére.

Ami nem feltétlenül jó.

Mire gondol?

A viszonylagos pénzbőség egyben csapdahelyzetet is teremtett, kisebb volt a verseny. A pályázókat arra kértem, alaposan gondolják meg azokat a vállalásokat, amelyeket ők a pályázatukban tettek, mert később számon fogják rajtuk kérni, és nagy lehet a csalódás. Ezzel kapcsolatban sajnos vannak szomorú példák.

Nevezetesen?

A 2007-2008-ban meghirdetett fiatal gazdatámogatásnál a nyertesek több mint 40 százaléka, volt kénytelen részben vagy egészben visszafizetni a pályázati pénzeket, mert nem tudták teljesíteni vállalásaikat.

Hogy lehet ez?

Azt látjuk, hogy nagyon sok olyan, milliós sikerdíjat „kaszáló” tanácsadó cég van még mindig a piacon, amelyik kihasználva a gazdálkodók jóhiszeműségét, felkészületlenségét olyan vállalásokat erőltetnek bele a pályázati anyagokba, amelyeket az adott fiatal gazda soha az életben nem tud teljesíteni. Attól tartok, hogy mostani nagyszámú most nyertes közül is jó páran íratták meg olyan cégekkel pályázatukat, amelyek nem a legtisztességesebb jártak el velük szemben.

A 2007-2013-as ciklusra általában jellemző, hogy a fiatal gazdák jól jöttek ki belőle. Bízom benne, hogy elkötelezett, elszánt, erővel teli fiatalokkal gazdagodtunk ebben az időszakban az uniós támogatásoknak köszönhetően.

Mit mond a statisztika?

A piacra termelő mezőgazdasági üzemek száma néhány 10 ezerben mérhető. Ehhez képest, ha 5-10 ezer fiatal gazda kap támogatást, az igen jó arány. Ha a KSH által mért fél milliós mezőgazdasági termelői számot vesszük alapul, akkor persze más a helyzet, de MVH által nyilvántartott 160-170 ezer támogatotthoz viszonyítunk, akkor sem annyira rossz ez a szám.

Maradjunk 2015-nél, és a mezőgazdasági termelésnél

Az időjárás rendesen kibabrált a különböző ágazatokkal. Mindenkit megviselt az aszály. De tanulsággal is szolgált: hogy hosszabb távra be kell rendezkedni, a rendkívüli időjárási helyzetre tudatosan készülni kell. Ezért is van a 2016-os év középpontjában az innováció.

Lássuk a belső ügyeket! Ezekről kevesebbet hallani

Szervezeti szempontból, ahogyan ez nálunk általában jellemző, nyugodt konfliktus mentes évünk volt. Sokat dolgoztunk, eredményeket is sikerült elérnünk. Aminek nagyon örültünk, hogy lezárhattunk egy nagy fejlesztést, kialakítottuk a fiatal gazda tanácsadó és oktató központok hálózatát. Ez hat végpontot jelent, ahol a fiatal gazdák számára képzési, tanácsadási tájékoztatási struktúrák épültek szerte az országban EU-s támogatásból. A projekt 2013-ban indult, az építkezések 2014 őszére fejeződtek be, az idén őszre záródtak le a hatósági és adminisztratív ügyek. Most az a dolgunk, hogy ezt az ingatlanokból álló hálózatot tartalommal töltsük meg.

Ha jól tudom, születésnapi partira is készülnek

Az idén lesz 20 esztendős az AGRYA. 1996. február 8-án született a végzés, ami nyilvántartásba vette szövetségünket. Erre a jubileumi évre készülünk, születésnapi partit rendezünk a Geréby kúriában Lajosmizsén. Ide hívjuk barátainkat, azokat, akik segítették a tevékenységünket. Most egyfajta belső értékelése zajlik tevékenységünknek. Szövetségünk vezetése készített egy átfogó értékelést, amit a küldöttgyűlésünk elé kerül február végén. Ott döntések is fognak születni olyan szervezeti-tevékenységi változásokról, amelyeknek már itt volt az ideje. Ez érinti a vezetés személyi összetételét, hiszen egy az Elnökség arra tesz javaslatot, hogy előre meghatározott menetrendnek megfelelően 2020-ig teljes egészében cserélődjenek le az elnökségi tagok, a vezetőség. Az Elnökség egységes abban, hogy ennek a változásnak meg kell történnie. Rendezett módon szeretnénk megnyitni az utat a mindenképpen szükséges fiatalításnak. Az Elnökségi javaslat szerint, hogy 2018-2020 között három ütemben, évente cserélődne ki a vezetés egy-egy része. Én magam például csak 2019-ig vállalnám az ügyvezető elnöki tisztséget. Természetesen a küldöttgyűlésnek is el kell fogadnia az elnökségi javaslatot. Előzetesen azt érzékeljük, hogy ezzel nem lesz gond, bár a többen mondják, hogy jól megy a szekér nem kellene váltani. Ilyesmiket mondtak 2009-ben is, amikor a társelnökök-ügyvezető elnök feladat szétválasztást készítettük elő. Láthatóan az a váltás is jól sikerült, bízunk benne, hogy ez a változás is hasonló lesz.

Ez eléggé unortodox lépésnek tűnik

Hát igen, az Elnökség lényegében arról döntött, hogy az ott ülő emberek mikor adják át önként a tisztségüket másoknak. Nézze, nekünk felelősségünk van abban, hogy az AGRYA ne csak húsz évet éljen meg, hanem sokszor húsz évet. Ahhoz viszont tisztában kell lenni azzal, hogy a szervezet vezetői tisztét nem hitbizományként kaptuk. Nem szabad görcsösen ragaszkodni a székhez, nem szabad ragaszkodni a pozícióhoz, a tisztséghez, mert az ember egy idő után megkopik, megfárad.

Gondoskodott már az utódlásról?

Van még rá három év. Az AGRYA-nak megvannak azok a humán erőforrásai, amiből azt gondolom, tudunk majd válogatni. Azzal, hogy egy ilyen ütemezett fiatalítás indul be a szervezetben egy egészséges versengés kezdődhet el azok között, akik erőt, energiát, ambíciót éreznek magukban egy választott tisztség betöltéséhez.
Itt most nem arról van szó, hogy valakit ki kell ütni a helyéről, hanem arról, hogy az a szék adott időpillanatban biztosan üres lesz. Tehát nem valaki ellen kell küzdeni, hanem valamiért Azért, hogy megmutassa magát, hogy jól, alkalmasan tudja a tevékenységét végezni. Az AGRYA vezetésében szerepet vállaló emberek ugyan eltérő tevékenységet folytatnak, de emberi kvalitásban, a motivációiban, tisztességében, etikájában nagyon hasonló ez a társaság. Ez az etika arról szól, hogy ha egy közösségnek az ügyeit képviseled, akkor a közösség ügyei az elsődlegesek, nem a saját egyéni boldogulásod, hasznod a megtalálása. Ez az erkölcsiség rögzült nálunk az évek alatt. Ez a titka annak, hogy húsz éven át a szövetségünk meg tudott maradni. Reményeink február végén meglesz ez a fontos döntés, viszont a döntésnek a végrehajtása az hosszú ideig fog tartani. És elindul egy nagyon jól látható megújulása a szövetségnek

A tevékenységünk szempontjából fontos változás, hogy indirekt módon fel akarunk lépni azok ellen a „tanácsadók” ellen akik ráragadnak a gazdálkodói társadalomra, és kiszívják belőle az erőt és energiát azzal, hogy tisztességtelenül viselkednek. A cél az, hogy alternatívát tudjunk adni, ezekkel az emberekkel szemben. Ezért a szövetségünk egy új tagi szolgáltatást fog elindítani, ami kimondottan csak a saját tagjai számára lesz elérhető. Bízom benne, hogy ezen keresztül is jó páran megtalálják majd a szövetséget, mint olyan közösséget, ahová érdemes tartozni. Fiatal gazda szakértői támogató hálózat ez az új projekt a neve. A hálózatba háromféle szakmát tudunk összegyúrni: egy pályázati tanácsadói, egy könyvelésben, adminisztrációban, pénzügyekben járatos és egy a jogászi-ügyvédi támogató kört. Ennek a három szakmának a képviselőiből már összeállt egy olyan csapat, akiknek a belső működési rendjét rövid időn belül, február végéig március elejéig velük együttműködve rendezni fogjuk, és akkor nyilvánosan is meghirdetésre kerül ez a fajta lehetőség. Tagjaink ingyen jutnak tanácsadás jellegű szolgáltatáshoz. Ez a csapat nem ír a gazdáknak pályázatot, de segít abban, hogy egyáltalán milyen pályázatot érdemes beadni, segít abban, hogy kontrollálni tudjon olyan szereplőket, akik túlságosan kedvező ajánlatokat tesznek, szirénhangjai rossz irányba csábítják őket

Fontos előkészületben lévő tevékenységi körünk a fiatal gazda tanácsadó és oktató központoknak élettel való megtöltése. Hat ilyen végpontunk van, és három fiatal gazda egyetemi klubunk. Utóbbiak évek óta működnek Keszthelyen, Gödöllőn és Budapesten. A fiatal gazda klubokba gyakorló agrárszakemberek érkeznek, és a gyakorlati gazdálkodásról beszélgetnek a hallgatókkal. Partnereinken keresztül modern friss tapasztalatokat tudunk bevinni ebbe a rendszerbe. A három éves tesztüzem során nagyon hasznos tapasztalatok gyűltek össze. Ezek a fiatal gazda klubok nem részei az egyetemi oktatásnak. Nem előnyökért járnak oda a hallgatók, hanem azért, mert érdekli őket a dolog, mert az egyetem után gazdálkodni akarnak. Ráadásul olyan fiatalok szervezik a klubokat, akik nem hallgatói önkormányzatot képviselik, nem valamelyik tanszék alkalmazottjai. Önkéntesen vállalják fel, a klub működtetését. Mögöttük nincs szervezet az AGRYA-n kívül. Mi segítünk nekik természetesen mindenben. Ezekkel az egyetemi klubokkal szeretnénk kiegészíteni a fiatal gazda oktató és tanácsadó központok hálózatát. Tehát olyan helyszíneket szeretnénk életre hívni, ami a fiatal gazdák számára vonzó találkozó hely, találkozási pont. Ez lehet a tiszadobi oktató központ, ugyanúgy a keszthelyi Georgikonon működő egyetemi klub. A lényeg az, hogy kinyitjuk az egyetemi klubokat, és a már gazdálkodó fiatalok számára meghirdetésre kerülnek az ott zajló programok illetve az oktató központjainkban rendszeresen visszatérően szakmai közösségi rendezvényeket fogunk szervezni. Ez az ősznek a nagy leckéje, hogy ha ez a két dolog meg tud valósulni a szakértői támogató gazda hálózat illetve a fiatal gazda klub, akkor egy nagy lendületet vesz újra szövetségünknek az a fajta szakmai munkája, ami évek óta megfelelően kiegyensúlyozottan megy előre. De most kell egy nagy lökés. hogy még jobban működő, még hatékonyabb még erősebb szervezet legyünk.

A partnerek

Egy partnerünknél volt váltás, a Timac Agro Hungaria Kft nevű műtrágya forgalmazó-gyártó cég 2016-tól a szövetségünk partnere. Többi partnerünkkel a kapcsolat továbbra is kiegyensúlyozottak és jók. Ők is várják, hogy ezek az új lehetőségek megnyíljanak és a saját céges tevékenységükön keresztül is tudják a fiatal gazdák munkáját segíteni. Két másik céggel is tárgyalásban vagyunk. A partnerek nagyon fontosak számunkra, mert olyan fajta tudást és információs bázist jelentenek a fiatal gazdálkodó számára, ami modern, ami innovatív.

Említette, hogy 2016. az innovációt jelenti az AGRYA számára

Az AGRYA-ban minden esztendőben az adott évet tematikus évként is kezeljük. Két éve volt kertészet éve, 2015 a tápanyag-gazdálkodás, növényvédelem jegyében telt el. 2016-os év az innováció éve lesz. A mindennapi innovációkra, az alternatív, de a nagyobb családi gazdaság méretében is működő hatékony, jövedelmező gazdálkodási megoldásokra fókuszálunk. Mi szeretnénk lehozni a földre ezt dolgot. Megmutatni a gazdálkodóknak azt, hogy melyek azok a fajta innovatív, új gondolatok, gondolkodás, megoldás technológia, ami segítheti az ő mindennapi életüket. Tehát húzzuk le a mindennapok valóságába ezt az innovációt. Mutassuk meg miért jó, miért érdemes egy kicsit nyitottabbnak lenni az új dologra a változásra. Erről fog szólni az AGRYA-nak a 2016-os éve. Ezt nyitja meg a február 26-i konferencia, ami kimondottan az innováció,t mint témát teszi a középpontba. A szabályozásról, támogatáspolitikáról az állami szereplők beszélnek majd, de külön blokkot szentelünk annak, hogy gazdálkodók mutassák be azokat az érdekes, újszerű innovatív megoldásokat, amelyeket nyugodtan másolhat más is. Egyszerű ötletekre gondolunk, amelyekkel valaki optimalizálni tudja saját gazdálkodását a jövedelemtermelését. Amiben igazán az ember van benne. Az innováció középpontjában mindig az ember a gondolat az ötlet kell, álljon. Mi erre szeretnénk buzdítani a gazdálkodókat, hogy gondolkodjanak, keressék a saját életükben az ötletet, amit tovább tudnak vinni. Tessék tehát bátran gondolkodni

Lesznek műhelykonferenciák az ősz folyamán, amelyeknek szintén ez a témája. Ágazatonként próbáljuk majd vizsgálni az innovációs lehetőségeket megoldásokat. Megmutatni olyan jó példákat, amelyek mindenki számára érdekesek hasznosak. Három ágazaton fogunk végigmenni, lesz egy szántóföldi egy kertészeti és egy állattenyésztési műhelykonferencia, amelyek az innovációról szólnak. Ezekre 2016 őszén kerül sor, már vannak dátumok is és hamarosan felkerülnek a szövetség honlapjára. Nálunk általában már februárban tudni lehet, hogy mi történik novemberben. Ebben semmi komoly változás. Amúgy köszönjük szépen, a fiatal gazdák jól vannak.

Valkó Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top