Close

Kortárs képzőművészet Koreából

Mit jelent ma koreainak lenni? Ezt hogyan látja a helyi művészet? És egyáltalán, hogyan birkózik meg a változó környezettel a művészeti identitás a „kistigris” otthonában? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Korea Now kiállítás, amely Budapestre látogatott.

Jong Taek Woo, Hoon Kwak, Hyun Chung – ez így csak néhány furcsa név. De ha hozzáteszem, hogy Dél-Korea kortárs művészeti életének elismert szereplői, máris felkapja az ilyesmire fogékony ember a fejét. A kelet-ázsiai ország művészetéről kevés szó esik errefelé, pedig a probléma közös: gyorsan változik a kulturális környezet, ezért a lokális képzőművészetnek meg kell erősítenie identitását, fennmaradása érdekében.

Ennek a szándéknak a leképeződése látható 12 művész fotóin, festményein, installációin keresztül, amelyek a Koreai Kulturális Központban (Budapest 12. kerület, Csörsz u. 49-51.) láthatók március 12-éig.

„Vajon mi jár a nyugati ember fejében, ha a keleti esztétikára gondol? Van egy hagyományos perspektívarendszer, amelyen keresztül látnak minket, és ez visszahat arra, ahogyan mi látjuk magunkat. Milyen fantáziáik vannak rólunk? Kíváncsi vagyok, hogy vajon az idegenség egyfajta kivetített képét látják, vagy egy statikus szépséget.” (Joongho Yum)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top