Close

Rettegnek a menekültek egy szerb határzártól

sihuhu

Felröppent a hír, hogy Szerbia lezárta a macedón–szerb határszakaszt. A hatóságok egyelőre csak a határellenőrzés szigorítását ismerték el. A menedékkérők sietősre vették, hogy még idejében bejussanak Európába.
A szerb állami televízióra hivatkozva a szerb–macedón határ teljes lezárásáról adott hírt a Die Presse osztrák napilap. Az illetékes szerb hatóságok azonban tagadták a híreket; csupán a határszakaszon bevezetett szigorítást ismerték el.

A szerb RTS csatorna szerint Horvátország emellett leállította a menekültek szállítását Szlovénia felé. Annyi bizonyos, hogy a határ szerb oldalán található Sid városából csütörtök óta nem gördültek ki menedékkérőket szállító vonatok.

Láncreakció
Ausztria pénteken reggel 8 órától léptette életbe azt az intézkedését, hogy egy nap 3200 menekültnél többet nem enged be az országba. Az egy nap benyújtható menedékkérelmek számát 80-ban maximalizálta. Az osztrákok után Szlovénia is hasonló fejkvótában gondolkodik. Ha Horvátország és Szerbia bezárja országa kapuit a menekültek előtt,az emberáradat nyomása Macedóniára fog nehezedni.

A gevgelijai határátkelőhöz pénteken érkeztek szlovák és cseh rendőrök, hogy a macedón hatóságok munkáját segítsék. Ha a kis balkáni ország sem bírja tovább a nyomást, Macedónia is várhatóan a teljes határzárat választaná Görögországgal egyetemben.

www.origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top