Close

Rajt előtt az uniós békéltető honlap

bekelteto

2016. február 15-től új időszámítás kezdődik a fogyasztók és vállalkozások közötti, online adásvétellel vagy szolgáltatással összefüggő viták rendezésében. Innentől kezdve elérhető lesz az az uniós békéltető honlap, ami egyszerű, gyors, a magyar fogyasztó ügyében ingyenes, a többi tagállamból pedig olcsó vitarendezési lehetőséget biztosít. Kezelésében pedig Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület segíti a feleket és nyújt számukra támogatást online vitarendezési kapcsolattartó pontként.

A honlap segítségével anélkül egyezhetnek meg a felek, hogy a vásárló kitenné lábát otthonából, a cég pedig irodájából. Megoldást kínál egyúttal mindazon ügy megoldására, amelyet egy online megrendelés előzött meg. Az Európai Bizottság által közzétett 2015-ös jelentés (Consumer Conditions Scoreboard 2015.) legóvatosabb becslése szerint is az online kereskedelem az Unióban 230 milliárd eurós forgalmat bonyolított 2014-ben. Tíz év alatt 21 %-ról 50 %-ra nőtt az ilyen vásárlások aránya. Azonban a fogyasztók még mindig idegenkednek a külföldi tagállamokból történő vásárlástól: hazánkban a megkérdezettek egyharmada vásárolt internetről belföldön 2014-ben, és csak közel 10 % szavazott bizalmat egy másik tagállam webáruházának. A fogyasztói bizalmatlanság miatt a vásárlók éves szinten összesen 11,7 milliárd eurótól esnek el. Ennyit tudnának spórolni becslések szerint ugyanis, ha az EU többi országában rendelkezésre álló olcsóbb kínálatot vennék igénybe. Többek között e bizalmatlanságot kívánja felszámolni az uniós békéltető honlap, amely most, 2016. február 15-én lép működésbe az Európai Bizottság tájékoztatása szerint. A következő linken lesz elérhető az EU valamennyi hivatalos nyelvén, közöttük természetesen magyarul is: http://ec.europa.eu/odr/. Hozzá kell tenni, Magyarországon élen járt az online vitarendezéshez szükséges előírások megalkotásában és már 2015. szeptember 11-én módosításra került a fogyasztóvédelmi törvény.

Legyen szó akár online adásvételről vagy hasonló módon igénybe vett, bármilyen egyéb szolgáltatásról, a honlap segít megtalálni azt a békéltető testületet, amely megoldást kínál a céggel fennálló vita rendezésére. Legnagyobb előnye, hogy otthonról, akár a karosszékből is, néhány kattintással és a billentyűzetet, egeret használva tartja a kapcsolatot a panaszos a vállalkozással és az eljáró békéltető testülettel. Az egész eljárás elektronikusan zajlik, amely a felek számára rendkívül költségkímélő.

Használják ki az Európai Unió online piacán rendelkezésre álló széles kínálatot, válogassanak kedvükre a fogyasztók és ha esetleg vita támad, bátran vegyék igénybe a honlapot a vita rendezésére!

További információ
Budapesti Békéltető Testület
E-mail: bekelteto.testulet@bkik.hu
Web: www.bekeltet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top