Close

Akinek a férje álmában csakis oroszul beszélt

szemesp

Kilencven éves lenne Szemes Piroska, a Mondd a neved Nők Lapjá-s sztárriportere. Zsurzs Éva 1967-es – tán elkallódott – filmjének stáblistájából: Berek Kati, Gobbi Hilda, Avar István és Tomanek Nándor

Ma egy egy híján ötvenéves filmről írok, mégpedig fejből, mert az interneten szinte nincs is nyoma.
Mondd a neved – ez a mű címe, és Zsurzs Éva rendezte. 
A többi adatot bízzuk a fejemre.
Annak idején ellátogatott a Nők Lapja szerkesztőségének sztárriporternőjéhez egy asszony, aki azt a képtelen történetet adta elő, hogy a férje álmában csakis oroszul beszél, jóllehet ébren egy mukkot sem tud ezen a nyelven.
Még az iskolában sem ragadt rá semmi – mondta –, s hozzátette, hogy az egész környezete ezen röhög, s neki elege van belőle.
Az újságíró hitte is meg nem is, elment a helyszínre, valahova Dorog közelébe, ahol a férfi kollégái igazat adtak a feleségnek, mondván, hogy: – A bolond Oroszjózsi még akkor is oroszul beszél, ha munka közben elbóbiskol.
(Amúgy Molnár Sándornak hívták a férfit…) Ennyi volt a történet.
Az újságíró írt egy riportot, aztán annak rendje-módja szerint már ment is volna új téma után – pedig neki akkor már rég házhoz jöttek a témák…
Aztán házhoz jött egy Szolár Béla nevű esztergomi pszichiáter, aki azt mondta, hogy megvizsgálná ő azt a férfit, mert számára érdekes a történet.
Szolár doktor elmondta, hogy a pszichiátrián belül a hipnózishoz is ért, s talán-talán egy jól sikerült hipnózisban rájön az igazságra.
Úgy is lett.
Szolár doktor négyszemközt meghipnotizálta Molnárt (a hipnotizőrön kívül ugyanis más nem lehetett jelen a szobában), mire páciense, mihelyst lélekben visszafiatalodott, rögvest oroszul beszélt.
Igen ám, de Szolár doktor se ébren, se alva nem tudott megnyikkanni se oroszul…
Legközelebb magnóra vették a kétnyelvű beszélgetést, majd meghallgattatták Molnárral is.
Ő persze nem hitt a fülének.
Hisz ő sem értett semmit, idegenül csengtek a saját szavai…
Ám a doktor nem törődött bele a kudarcba.
Azt javasolta, hívjanak tolmácsot, mert kiagyalt egy másik módszert.
Mondta:
– Jöjjön a narkóanalízis! Abban a hipnotizálás mellé mesterséges altatást alkalmaznánk, így már mások is bejöhetnek, sőt meg is szólalhatnak a szobában.
Úgy is lett.
Igaz, a siker csak mérsékelt volt.
A doktor konkrétan azt tudakolta volna Molnártól, hogy ugyan hol lakhatott gyerekkorában a férfi. 
De nem kapott egyértelmű választ.
Közben persze a Nők Lapjában sorra születtek a tudósítások, s egyre nagyobb lett az érdeklődés a részletek iránt.
Még a Szovjetunióból is özönöltek a levelek, hisz minden orosz anya azt remélte, hogy éppen az ő eltűnt fia került elő.
Nem szaporítom a szót: a pszichiáter és az újságírónő lépésről lépésre közelebb jutott az igazsághoz – az egyébként sem könnyen kapható Nők Lapját pillanatok alatt szétkapkodták.
Eközben folyvást gazdagodtak az adatok, kiderül, hogy Kijev környéke lehetett a célpont, ott kell a férfi otthonát keresni.
Aztán a szerkesztőség küldöttségét, a sztárriporter asszonyt meg a pszichiátert, de főleg az oroszul álmodó férfit hatalmas tömeg várta Kijevben.
Minden asszony tudott egy-egy ismertetőjelről, aminek titkát csakis ő sejthette. 
Molnárt és ruháját valósággal már a helyszínen szétszaggatták: de a reménykedők még mindig sokan maradtak.
Aztán a férfi a kijevi vasútállomásról egy hirtelen váltással már fütyörészve ment hazafelé – nem is lehetett kétséges, hogy hova tartozik, hol él az édesanyja – kinek nyelvét (egyébiránt egy fura német hadi kísérlet következtében) elfelejtette.
Lázban égtek itthon is az emberek.
A riporterrel csaknem egyidős, akkor már ismertebb, de még nem ragyogó sikerű Zsurzs Éva lecsapott a témára.
Úgy döntött: filmet forgat az egész történetről.


Tekintettel a téma országos népszerűségére (ne feledjük, akkoriban a Nők Lapja még minden harmadik-negyedik családba eljutott!!!), lubickolva válogatott a színészek között.
– Tomanek Nándor játszotta Szolár Béla pszichiátert, – Berek Kati lett az újságírónő, – Avar István volt az oroszul álmodó Molnár, – Gobbi Hilda a Mama.


Rémlik, hogy Zsurzs Éva rendező dramaturgja egy bizonyos Bethlen Kata lett (ez azért nem biztos), aki hosszú órákat töltött a félszázad előtti sztárriporterrel, hogy a forgatókönyv elkészüljön.
Nos, a mára lyukas múltúvá vált Mondd a neved című film története azért került elő, mert az egyébként közel négy évtizede elhunyt sztárriporternek éppen ma lenne a 90. születésnapja.
Büszkén mondom: Szemes Piroskáról, az édesanyámról van szó, aki számomra még ma is oly szép, oly nőies és oly okos, mint akkor volt.
Jólesett rá emlékezni! Reményeim szerint egykori rajongói is örömmel olvassák újra fia tollából e régi újságírói-filmes históriát…

Mészáros Sándor

Anyu1

Szemes Piroska (1926-1978) újságíró, festőművész
Egy, az 1960-as évek második felében született, mai értelemben is szenzációs riportsorozata alapján született a Mondd a neved című film 1967-ben

2kep

Jelene Povarova bő húsz év után magához öleli elveszettnek hitt fiát, a magyarrá lett Molnár Sándort a Kijev-közeli Olhovkán.
A 11 éves fiú annak idején „csak ide, a boltba” ment…

zsurzs

Zsurzs Éva, a film rendezője

berekkati

Szemes Piroska riportert a Mondd a neved című filmben Berek Kati alakította

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top