Close

A Zika-vírusról

zika

Sárdi Rezső, a HAVAS Creative Tours magyarországi marketing képviselőjének tájékoztatása szerint egyre több Brazíliába, illetve Dél-Amerikába utazó kér felvilágosítást a Zika-vírus fertőzéssel kapcsolatban.

A Zika-vírust szúnyogok terjesztik, illetve szexuális úton is terjedhet. Minden ötödik fertőzött személy közül általában egynél jelentkeznek a fertőzés jelei, amelyek enyhék: elsősorban alacsony láz, rossz közérzet, kötőhártya gyulladás és kiütések a fő jellemzői. A betegség ellen nincs még védőoltás és általában egy hét alatt magától gyógyulnak a fertőzöttek. Nyugalom, sok folyadék fogyasztása és lázcsillapító az egyetlen orvosság a szimptómák enyhítésére. Gyógyszerek közül elsősorban az acetaminophen (Tylenol®) ajánlott a láz és fájdalom enyhítésére, amely mindenhol kapható. Aszpirin és non-szteroid gyulladás gátlók  alkalmazását nem javasolják.
Egyedül a várandós anyák tartoznak a veszélyeztettek közé, mivel a
Zika-vírussal fertőzöttek komoly agyi problémákkal születő gyermeket hozhatnak világra. A mikrokefália ( kisfejűség) súlyos következményekkel járhat a születendő gyermek esetében.
A szúnyogok elsősorban poshadt vizet tartalmazó edényekben, mocsaras területeken rakják le petéiket és nappal csípik meg áldozataikat.
Jelenleg Dél- és Közép-Amerika, a Karib-szigetek, valamint Mikronézia 29 országában és a Zöldfoki szigeteken diagnosztizáltak nagyobb számban
Zika-vírus fertőzést. Természetesen ez a szám napról napra változik. Előfordulása eddig nem befolyásolta az érintett országok turizmusát, mivel egy jelentéktelen fertőzésről van szó. Az utazóknak a szokásos szúnyogok elleni védekezési módokat ajánlják a megelőzésre, mint hosszú ujjú felsőrész és nadrág valamint zokni viselete, szúnyogriasztó krémek és spray valamint  szúnyogháló használata javasolt. A fő teendő azonban a szúnyogok irtása: Brazíliában több mint 220 ezer ember foglalkozik irtásukkal és a fertőzés megállításával.
George Hilton, brazil sportminiszter napokban kiadott tájékoztatója szerint a nyári olimpiai játékok megvalósítását a Zika-vírus megjelenése nem befolyásolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top