Close

1956 hősei tiszteletére emlékmű épül New Yorkban

newyorkkossuth

Emlékmű New Yorkban

Ünnepélyes keretek között indult a New York-i 56-os emlékmű megvalósításának második fázisa január 24-én a Magyar Főkonzulátuson. Az eseményre az adott alkalmat, hogy egy áldozatra kész magyar, Dr. Holló Ernő és felesége, egy állatorvosi klinika és farm tulajdonosa New Jersey-ben, makkon hízlalt mangalicát és magyar borokat ajánlott fel egy pénzgyűjtő vacsora számára.

A vacsora megrendezése Kumin Ferenc főkonzul és Szakács Imre, Király Zsuzsanna konzulok, valamint az egész konzuli személyzet munkáját dícséri. Külön ki kell emelni Hernádi András szakács művészetét, aki a mangalica húsból csodás ételeket készített, beleértve még a desserthez adott karamellizált szalonnát is. Az est kiemelkedő eseménye volt György Ádám, A Day in New York című zongorára írt szerzeményének bemutatója. A fejenként megajánlott ezer dolláros adományt kiegészítette az árverési tárgyakból bejött összeg is.

Sajnos a hóvihar miatt többen az eredeti jelentkezők közül nem tudtak eljönni. Ezek között különösen hiányzott a Holló házaspár, valamint az ugyancsak San Franciscoban ragadt három borász, Balassa István, Kiss János és Lőrincz György. Az általuk felajánlott borok azonban időben megérkeztek, így a vendégek élvezhették a Balassa Winery, valamint a Breitenbach, és St. Andrea Winery által adományozott Hárslevelű, Furmint, két féle Egri Bikavér és Tokaji Aszú ízeit. Akik ott lehettek a vacsorán megérdemelt élvezetben részesültek.

Amerikában több városban épült már 56-os emlékmű, de New York sokáig váratott magára. Az ötvenedik évfordulón a Carnegie Hallban összegyült magyarok határozták el, hogy a hatvanadik évfordulót már egy magyar emlékműnél kell megünnepelni. Megalakult az Emlékmű Bizottság Lakatos István és Lovas György alapító elnökök vezetésével, Szatai Enikő titkár segítségével. A Bizottság tiszteletbeli elnökévé Pataki György kormányzót, elnökévé pedig Papp László építészt kérték fel, alelnökök Bollok Barbara, Somogyi Balázs és Szarvasy Mihály. Az elképzelés azonban nem nyert gyors elfogadást a város vezetői részéről, akik azzal érveltek, hogy a város 175 etnikumának mindegyike szeretne valami saját emlékművet létesíteni, erre pedig nincs lehetőség. Egy „emlékmű moratórium” lépett életbe.
Ezen a vírtuális falon kellett áttörnünk, amit több évi munkával és Pataki kormányzó segítségével sikerült megvalósítani. Az eremény az lett, hogy a magyarok által 1928-ban emelt Kossuth szobor mellett a gyönyörű Riverside Parkban kapott helyet 1956 szabadságért küzdő hőseinek emlékműve.
A pénzgyűjtés első fázisa számos támogató nagylelkű adományával sikerrel zárult. Az építéshez szükséges negyed millió dollár összeget egy megegyezés (Letter of Understanding) aláírásával letétbe helyeztük New York városnál, ezzel a tervezési folyamat lezárult és lehetővé vált a kivitelezés előkészítése. A most induló második fázis az emlékmű jövőbeni fenntartásra kért alapítványi összeg (Endowment) második negyed millió dollárjáról szól.

A kiírt nemzetközi pályázat nyertese Nagy Tamás budapesti építész terve lett. A kivitelezés terveit Papp Architect iroda fiatal építészei és Gulyás István mérnök készítették el, a városi Park Bizottság kert tervezője segítségével. Ezek elfogadása és az építés költségeinek összegyűjtése után a kivitelezés előkészítése, az ajálatok beszerzése és az ezzel kapcsolatos munkák megindulhatnak. Az amerikai magyarok további támogatásával a fenntartásra szánt összeget is összegyűjtve reméljük, hogy a Magyarországról is nagy számban érkezőkkel együtt ünnepeljük majd a Forradalom 6o-ik évfordulóját 2016. október 23-án.

Papp László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top