Close

Dunántúli sípályákon

A síelés igazi örömét a havas pályák nyújtják, de az alapok elsajátításához, a minimális gyakorlat megszerzéséhez kiválóan alkalmasak a műanyag sípályák.

Hazánkban már húsz műanyag borítású sípálya közül választhatunk, ahol szakképzett síoktatók vezetnek be a sízés rejtelmeibe. Havas síélményekért sem kell feltétlenül külföldre menni, mert nálunk is kitűnő síterepek vannak. Az egyre szaporodó műanyag borítású pályák egyik rangos képviselője a Győrújbaráti Síiskola. A Győrtől néhány kilométerre, a település Pap erdőnek nevezett részén 2013 őszétől várják a havas sportok iránt érdeklődést mutatókat. Itt októbertől áprilisig gyermekek és felnőttek az első lépésektől kezdve a haladó technikákon át sajátíthatják el a síelés fortélyait, és megtanulhatják a FIS tíz pontból álló Sí-KRESz szabályait, hogy lesiklásuk valódi havas terepeken is majd biztonságos legyen.
A pálya mintegy 80 méter hosszú, és a lejtő tetejére való feljutást köteles felvonó könnyíti meg. Késő délután lámpák világítják meg a terepet. Felszerelést nem is szükséges vinni, azt a helyszínen is kölcsönözhetünk, a síbakancsot, bukósisakot is beleértve. A meghirdetett tanfolyamok házi síversenyekkel zárulnak, és a hangulat fokozását tábortűz is szolgálja.
A nyári sítáborokban úszás-, vizisí- és wakeboard oktatás is folyik.


Az alpesi hangulatú eplényi Nordica Síaréna Magyarország nemcsak legnagyobb, de legkorszerűbb síkomplexuma is. Ehhez jó alapot szolgáltat a 7 kilométer hosszú pályarendszer, ahol a kezdők számára is van lesiklópálya, és a haladóknak is, sőt a vad száguldás hívei is találnak izgalmasabb, meredekebb szakaszokat. A kezdők számára itt van a Magyarországon leghosszabb, 1927 méteres, kék jelzésű pálya, míg a gyakorlott síelők választhatnak piros, sőt fekete jelölésű pályák között is. Az esti síeléshez 4 kilométer hosszon világítják ki a pályát.
Hóhiányos időben 44 hóágyú működik és három ratrak alakítja a pályákat. A működő 7 sílift között van a négyüléses OMV MaxxMotion felvonó, mely hazánkban egyedüli. A hetes sípálya hosszát a duplájára, szélességét pedig 15 méterrel növelik, egy kilométer hosszú pályát alakítanak ki kezdőnek és középhaladóknak. Itt üzemel majd a második ülőlift.
A síeléssel épp hogy csak ismerkedőknek síoktatók állnak rendelkezésre. A kölcsönzőben nem csak síeléshez, de snowboardozáshoz is lehet felszerelést bérelni.  
A Síarénában öt vendéglátóhely között lehet válogatni, a több napon keresztül a téli sportnak hódolni kívánók számára pedig ideális a Holle Anyó pályaszállás, de az egész környék számos színvonalas szálláshelyet kínál. A síterepekhez tartozó parkoló ingyen áll az ide érkezők rendelkezésére.
A Veszprém megyei kisiskolások kedvezményesen (1500 forintos óradíjért) síelhetnek itt. A síoktatáshoz testnevelő tanárokat képeztek ki, mivel ezt a sportágat a testnevelési órák keretébe szeretnék illeszteni. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (KLIK) együttműködve kidolgoztak egy mintaprogramot, mely megkapta az akkreditációt, így azt más intézmények is átvehetik.
A hazai síturizmus népszerűsítésére fogott össze a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter és a Magyar Turizmus Zrt. Az ügy mellé állt a Volvo is: Síútlevél játékával sífelszerelést, pályabérlet, sőt téli hétvégét is lehet nyerni. A „Síeld körbe Magyarországot a nyereményekért!”  füzetben hasznos információkat is találunk – mondta  dr. Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke.
Hasznos linkek: www.sieljitthon.hu,www.siarena.hu, www.gyorsi.hu.


Írta és fényképezte: Bognár Mária

                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top