Close

Válasz: Találgatás Hosszúról

Karácsony előtt borította ki Hosszú Katinka azt a bizonyos bilit. A már csak „Hosszú-ügyként” emlegetett szappanopera nap mint nap újabb nem várt izgalmakat tartogat számunkra.

Sokan támadják a világ-és európa bajnok úszónőt és edzőjét (aki egyben a férje is). Korábban a Ring Magazin hasábjain is megjelent egy éles bírálat, melyben nem pusztán bírálatot, inkább rágalmat olvashattunk. A szélsőséges vélemény szerint Hosszú Katinka tudatosan az amerikai színtérre készül, s az elmúlt egy hónap eseményei a tengerentúli karrierjét készítik elő.

Mint mindennek, természetesen a „Hosszú-ügynek” is van egy másik nézőpontja. Lássuk hát az érem másik oldalát.

Hogy miből indult ki a parázs vita az úszónő és a Magyar Úszó Szövetség közt, mindenki számára ismeretes. Röviden: Hosszú Katinka a sikeres kazanyi világbajnokság után augusztusban felkészülése körülményeinek javításában kért segítséget a szervezettől, hogy fenntartsa versenyelőnyét, de ebből az azóta eltelt négy hónapbanállítása szerintsemmi nem valósult meg. Katinka szeretné, ha masszőre vele utazhatna a versenyekre, örülne, ha saját konditeremben edzhetné világbajnok izmait, továbbá olyan technikai eszközök beszerzését is szorgalmazza, melyek a felkészülésben segítik a sportolókat. Mindezeken felül abbéli reményeinek is hangot adott, hogy nem is lenne rossz dolog, egyszer nem a medence szélén átöltözni. A MÚSZ természetesen örömmel teljesíti Katinka óhajait, amennyiben a kamerák előtt dicsőíti a 2017-es vizes vb-t.

Katinka több alkalommal is hangsúlyozta, nem csupán önmagának szeretné ezen luxus juttatásokat, hanem a sportág valamennyi képviselője megérdemli, hogy tisztes körülmények közt készülhessen a világversenyekre. Luxus kérés az, hogy öltözőben öltözhessen egy sportoló? Luxus kérés az, hogy kondíciójának megőrzése érdekében edzőtermet s személyi masszőrt szeretne? Luxus kérés az, hogy olyan videotechnikát kér, mely a felkészülésben segít, ezzel növelve a győzelmi esélyeket? Nyugat-Európán és Amerikában nem. Magyarországon igen. Mondhatjuk, hogy ne hasonlítsuk össze kishazánkat a nagy USA-val. Igen, szegény ország Magyarország. Nem gondoltam volna, hogy egy öltöző rezsiköltsége magasabb, mint egy futballstadioné… Nem kenyerem a politizálás, de a támogatásokat, az utánpótlás nevelést, a stadionokat, az öltözőket, a masszőröket, az edzőtermeket, a videóanalitikát mégiscsak az a magyar labdarugó-válogatott kapja, akik közel 30 év után jutottak ki az Európa Bajnokságra. A vízi sportok éllovasaitól ugyanakkor természetesnek vesszük, hogy akkor is a legfényesebben csillogó éremmel térjenek haza, ha üres medencében kellene edzeniük.

Hosszú Katinka eleget is tesz ezen elvárásnak: a medence szélén átöltözve, technikai csodák nélkül is a világ legjobb úszója lett. Ezek után minek is a nagyzolás? Mégis jogos a kérdés: "Ha nekem kell harcolnom ezekért a dolgokért az én eredményeimmel, akkor mi lehet a helyzet a többi úszóval?" Igen, mert vannak ám úszóink szép számmal. S nem csupán úszók, de kajakosok, kenusok, vízilabdások, akik legyen szó európaivagy világ szintű megmérettetésről mindig a legjobbak közt vannak. De Magyarországon ha nem 22 ember kerget egy labdát másfél órán keresztül, az már a három T-nek nem a támogatott T-jéhez tartozik. De vajon meddig lesznek még mostohagyerekek a vízisportok?

Hosszú Katinka éppen az a sportoló, aki megengedhetné magának, hogy akár éjjel-nappal lesse egy masszőr minden kívánságát. Otthonra berendezhetne magának egy konditermet, vagy egyszerűen csak vásárolna egy kisebb uszodát magának. De mint mondja: "Ez nem a pénzről szól. Megengedhetném, hogy kifizessem magamnak azokat a dolgokat, amikre szükségem van. Nem okozna problémát, hogy továbbra is fejlődésembe fektessem a versenyeken megnyert pénzdíjakat, de ha ezt megteszem, akkor akaratlanul is felmerül a kérdés: mégis mire van az úszószövetség?"

Hozzáteszi, hogy a MÚSZ elvárja sportolóitól a világszínvonalú eredményeket, de a nem biztosítják hozzá a világszínvonalú feltételeket. Magyarán: a jamaicai bobcsapatnak korrektebbek a felkészülési feltételei, mint a magyar úszóknak.

Mindenesetre a szövetség berendelt néhány kamerát, ami segíti a sportolók felkészülését, s a legjobbaknak még bónusz is kijárt, csak hogy lelkesebben készüljenek az olimpiára.

Úgy gondolom, ha valaki élete során elér arra a szintre, hogy az emberek odafigyelnek rá, akkor a hallgatás bűn. Hosszú Katinka felemelte a hangját, mert rá odafigyelnek az emberek. Az hogy Kiss László szövetségi kapitányt faképnél hagyta, elismerem, nem volt tisztességes.

S hogy Hosszú Katinka Amerikába megy vagy sem? Kitudja. Talán még ő maga sem. Hogy mit tartogat számára vagy a leendő úszócsillagok számára a jövő? Azt sem tudjuk. Mindenesetre Hosszú Katinka oldalán az eddigi eredmények magukért beszélnek. S talán a jövő Cseh Lacija, Gyurta Danija, Egerszegi Krisztinája vagy Hosszú Katinkája már több támogatást kap majd.

Szerző: Kaiser Vivien

Fotó: online

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top