Close

Guantanamo: fogolytábor, tárgyalás nélküli kínzások!

  • Guantánamo: Az Egyesült Államok fordítson hátat az igazságtalanság nemzetközi jelképének–követeli az Amnesty International. Lássuk mit tehetünk, van-e jogunk nekünk, közembereknek véleményformálásunkkal beleszólni a döntéshozók munkájába, vagy szűküljünk inkább vissza zárt olvasói légterünkbe és döbbenten hallgassuk a híradásokat a fogolytáborról itt Budapesten és világszerte?!
  • Embargó: 2016. január 11-én, hétfőn 01.00-ig

Azzal, hogy a Kongresszus akadályozza a Guantánamói-öbölbeli fogolytábor bezárását, fennáll a veszélye, hogy az Egyesült Államokat azok közé az országok közé sorolják, amelyek rendszeresen figyelmen kívül hagyják az igazság és az emberi jogok nemzetközileg elfogadott normáit – jelentette ki az Amnesty International az első foglyok táborba érkezésének 14. évfordulója alkalmából.


„Guantánamo azért működik még, mert a politikusok kihasználják a közvélemény őszinte félelmét a terrortámadásoktól. Ahelyett, hogy hatásos és törvényes eszközöket találnának a támadások megelőzésére, a Kongresszus tagjai politikai játszmát űznek tucatnyi olyan ember életével, akik meghalhatnak a rács mögött úgy, hogy soha nem kerül sor a tárgyalásukra” – mondta Naureen Shah, az Amnesty International USA Biztonsági és Emberi Jogi Programjának igazgatója.

„Guantánamo a vád és tárgyalás nélküli kínzás, valamint határozatlan idejű fogva tartás nemzetközi jelképévé vált. Guantánamo bezárása nem annyit jelent, hogy a foglyokat egy másik táborba szállítják, és a börtönben leoltják a villanyt. Az ilyen gyakorlatok beszüntetését és a múltbéli visszaélésekkel kapcsolatos felelősségre vonhatóság biztosítását is jelenti.

Jelenleg 104 fogvatartott van az Egyesült Államok Guantánamói-öbölbeli fogolytáborában, Kubában. Közülük 45-öt átszállításra előkészítettek, de mégis a rácsok mögött maradnak.

Amikor Barack Obama elnök 2009 januárjában hatalomra került, aláírt egy végrehajtási határozatot arról, hogy a hírhedt fogolytábort egy éven belül bezárják. Hét évvel később Guantánamo még mindig nyitva áll. Az Obama vezette kormányzat célzott egy tervre a fogolytábor bezárásáról úgy, hogy egyes fogvatartottakat átszállítanak az Egyesült Államokba, továbbra is határozatlan idejű fogvatartásra.

„Obama elnök javaslata, miszerint egyes fogvatartottakat áthelyeznek az Egyesült Államokba, hogy ott töltsék határozatlan idejű szabadságvesztésüket, mindössze Guantánamo irányítószámának megváltozását jelentené. Továbbá veszélyes precedenst teremtene, mellyel a későbbi kormányzatok visszaélhetnének. Obama elnöknek véget kell vetnie a tárgyalás nélküli határozatlan idejű fogvatartásnak, nem pedig áthelyezéseket kell terveznie” – szögezte le Naureen Shah.

„A guantánamói létszám jelentősen csökkenne, ha átszállítanák azt a több tucatnyi fogvatartottat, akiknek áthelyezését már jóváhagyták. Az elnöknek egyértelmű utasítást kell adnia a Pentagonnak arra, hogy siettesse az átszállításokat más, biztonságosnak minősített országokba.”

„Az olyan fogvatartottak ellen, akiket nem lehet átszállítani, szövetségi bíróság előtt kell vádat emelni vagy szabadon kell engedni őket. A nyomozásnak ki kell terjednie a fogvatartottak emberi jogainak megsértéséről és megkínzásáról szóló jelentésekre.”

„Obama elnöknek még egy éve van arra, hogy véghezvigye Guantánamo bezárására tett ígéretét. Obama és országa emberi jogi öröksége forog kockán. Nem lesz könnyű, de az elnöknek kötelessége és lehetősége van megtenni ezt.”

 

Forrás: Amnesty I.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top