Close

Vendégváró Észak-Alföld

Az idei évben a KSH adatai szerint az Észak-Alföld a leggyorsabban fejlődő turisztikai régió, a vendégéjszakák számát tekintve holtversenyben a Dél-Alfölddel.

Több mint félmillió vendég másfél milliónál is több éjszakát töltött itt. Az emelkedés 10,4, illetve 10,8 százalékos volt az idén január-szeptember között. Külföldről a legtöbben a környező országokból jöttek, Lengyelország, Németország, Románia és Szlovákia sorrendben. Biztató volt a brit és az osztrák vendégforgalom alakulása is. A szép sikerekben fő része van az Észak-Alföld egyre bővülő turisztikai kínálatának.
Az eddigi sikerek további fokozása érdekében új turistavonzó akciókat készítenek elő, mégpedig a gasztronómia jegyében – mondta Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatója a nemrégiben nyílt IKON Street Debrecenizőben tartott sajtóbeszélgetésen. 2016 a „Gasztroélmények éve” lesz az MT Zrt. koordinálásával.  Az Észak-Alföld gasztrorégióként szerepel, különös tekintettel az olyan hungarikumokra, mint a 3 pálinkaféleség – a szatmári szilva, a szabolcsi alma, az újfehértói fürtös meggy-, továbbá mint a magyar szürke marha, az akácméz és a debreceni páros kolbász. Ezek szerepet fognak kapni a turizmusban, a vendéglátás étel- és italféleségeiként, megvásárolható termékekként. Különféle tematikus utakat, rendezvényeket is szerveznek rájuk.
Katona Ilona néhány 2016-os gasztrorendezvényt is megemlített: a Debreceni Mangalicanapok márciusban, az Alföldi Betyárétel Főző Fesztivál júniusban, a Jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó augusztusban, a Szolnoki Gulyásfesztivál szeptemberben és a Szatmár-Beregi Szilvanapok- Az új pálinka ünnepe Tarpán ugyancsak szeptemberben.
Az IKON Street vendéglátóhely fő profilja az egy hónapja hungarikumnak minősülő debreceni páros kolbász népszerűsítése. Az eredeti, kívül ropogós, belül szaftos debreceni páros saját recept alapján, kiváló minőségű alapanyagokból készül. A gyorsétterem társtulajdonosa, Balogh Károly úgy véli, hogy a debreceni páros kolbász is lehet olyan turistacsalogató, mint például Németországban a nürnbergi kolbász. Pataky Péter séf arról számolt be, hogy Az IKON is készül a világ egyik legnagyobb szakácsversenyének, a 2016 májusában Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or-nak az európai területi döntőjére, ahol a legjobb vidéki éttermek között ők is ott lesznek majd.  
Szöveg és kép: Bognár Mária   
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top