Close

Bóna Zoltán akácméze nyerte Az év méze 2015 díjat

Fotó: programturizmus.hu

A VIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb mézét szombaton. A keceli Bóna Zoltán akácméze Az év méze 2015 díja mellett a legjobb akácméz kategória megosztott első helyezettje is lett. A felsőrajki Bakonyi Barnabás ugyancsak első helyet ért el akácmézével.

A legjobb vegyes virágmézet a kaposmérői Hanzel Róbert küldte be, a repceméz kategóriában a hímesházi Háy István diadalmaskodott. A szervezők a fajtamézeket több kategóriába sorolva zsűrizték, az egyes kategóriába a selyemfű- és hársmézeket sorolták, itt a csővári Dian Richard lett az első helyezett hársmézével. A második a napraforgó- és facéliamézek kategóriája volt, ebben a gyulai Lajos Zsolt napraforgóméze ért el első díjat. A harmadik kategóriába az egyéb mézek kerültek, ahol a tótkomlósi Maya Péter édeskömény méze diadalmaskodott.
A szervezők úgynevezett különlegesméz kategóriában is vizsgálták a beküldött mintákat, ide egyebek mellett a diós, mentás, bodzás és egyéb ízesített mézek kerültek. Ebben a gyulai Petrucza Tivadar diós akácméze ért el első helyezést.

Árgyelán János versenyigazgató az MTI-nek elmondta: idén 76 településről, 108 méhészetből összesen 265 mintát küldtek be a versenyre, ez a tavalyinál ötvennel több. A bírálat során több tényezőt vettek figyelembe: a színt, az illatot, az íztisztaságot, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és a csomagolást.
Közölte: első körben Gyulán zsűrizték a mézeket, ahol 67 mintát választottak ki, amelyet laboratóriumi vizsgálatnak is alávetettek. Ezen egyebek mellett a fruktóz-glükóz arányt és a pollentartalmat is elemezték. A második körös zsűrizés Budapesten történt.
Árgyelán János elmondta: a győztesek jogosultak arra, hogy 2016-ban a mézüket egy matricával lássák el, amely igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók felé.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top