Close

Gödöllő újabb csodája

Gödöllőn újabb csoda várja az odaérkezőt: a Királyi Kastély területén található Pálmaház Kertészet és Herbárium. Az eredeti szépségében felújított és a nagyközönség részére 2015 nyarán megnyílt épület jobb szárnyában lévő Herbárium most adventi díszbe öltözött.    

A vásárlók itt kizárólag természetes alapanyagokból készült termékek, fűszernövények, teák, illóolajok, natúr kozmetikumok, kézműves lekvárok és szörpök közül válogathatnak. Ezek nagy része Erzsébet királyné gödöllői tartózkodása alatt is a királyi életmód alkotóeleme volt. Sissi az egészséges életmód híve volt, ami nemcsak a sportos életvitelében, hanem az étkezés és a kozmetikumok használatában megmutatkozott.
A Herbárium szorosan kapcsolódik a mellette található Pálmaház Kertészethez, ahol szinte az összes Herbáriumban kapható termék alapanyaga megvásárolható. A Kertészet különlegessége a hat, különböző stílusban kialakított mintakert, valamint a széles és egyedülálló választék, kínálatában a Kastélykert valamennyi fafajtája megtalálható.
A Pálmaház helyén és környezetében a 18. században konyha- és zöldségkert volt. A Kastélypark korszerűsítése során 1870-ben létesítették a Pálmaházat, melynek középső öntöttvas oszlopos homlokzatú része 1871-ben épült. A jobbra és balra eső üvegházi szárnyak terve 1895-ből való. Sissi sokat sétált a kastélyparkban, aminek során gyakran pihent itt meg. Ezt a hangulatot hozta vissza a felújítást végző Lyra Florae Kft. De nem csak egyszerűen visszaadták a régi hangulatot és a régi fényt egy gyönyörű környezetben, hanem ötvözték a régi kor hangulatát, az épület múltját és a mai kor igényeit. Így született meg a Kertészet, melyben a Kastély parkjának fafajtái jól megférnek a mai kor egyik legnagyobb kertészeti találmányával, a balkon gyümölcsfákkal. Ez utóbbiak, lévén 5-6 évesek, már az értékesítés évében teremnek, szüretelhetők. És így jött létre a Herbárium, ahol megtalálható minden, ami a testnek és a léleknek szükséges – most a Pálmaház Karácsony idején is.
A Pálmaház bal szárnyában pedig gyönyörű szobanövények, kézműves kaspók és kertészeti kiegészítők közül lehet válogatni.
További információk a www.palmahazherbarium.hu oldalon találhatók.
A Pálmaházat a város egy rekreációs szigetének szánják, ahol adott a lehetőség a feltöltődéshez, kikapcsolódáshoz, és nyugodt, tiszta levegőjű környezetben lehet ismerkedni a kertészkedéssel, a növények életével, de akár az ökogazdálkodással is.
Bognár Mária                                                                                                                             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top