Close

Kulman Miklós “Mikeboy” – Lépni készülök!

ku

Ember és gép kapcsolata. Ebben talán nincs is kifejezőbb a stunt válfajánál, melynek egyik hazai nagymestere Kulman Miklós “Mikeboy”, a Tomracing Motorsport Team sokat látott motorosa.

Miki, én nem hiszem el, hogy szorgalommal és tehetséggel rendelkezni elég ahhoz, hogy ilyen dolgokat műveljen az ember… Szerintem erre születni kell. Hogy látod a kérdést?

Valóban a tehetség az egyik, ha nem a legfontosabb tényező a stuntrider-ek életében… És kitartás, nagy adag szorgalommal! Sok példát láttam, amikor valaki nekikezdett ennek a szép és érdekes sportnak, de nem volt a fejlődés és az eredmények mértéke a tervezett szinten – így hamvába holt a dolog. Szerencsés, ha az embernek megvan a veleszületett képessége, ami ilyenkor „átsegítheti”, de a legfontosabb mégiscsak, hogy nem szabad feladni.

Azért akárhogy is nézem a képviselt szakágad, egyszerűen lehet itt sérüléseket szerezni…

Szerintem könnyebb helyzetben vagyunk, mint a pályamotorosok, akik 200 km/h-val érkeznek meg egymás nyakára. Nálunk a legnagyobb sebesség 60/70 km/h, igaz itt is lehet úgy eldobni a motort, hogy bajod essen belőle… Természetesen elkövetünk mindent a biztonságért, megfelelő védőeszközök, protektorok használatával minimalizálható a veszély.

Ezeket a trükköket, figurákat ellesed, vagy van köztük, ami Mikeboy által levédetett?

Kulman Miklós riportfilm – Versenyzők, 3.rész

A leginkább bevált gyakorlat, hogy ha látunk valami új kunsztot külhonban, vagy akár videó megosztó csatornákon, akkor azt igyekszünk átvenni. Megtanuljuk, majd ötvözzük egy már meglévő gyakorlattal, és így kapunk tulajdonképp valami egyedit, amit aztán a lehetséges tökélyre fejlesztünk.

Természetesen létezik hazai bajnokság is, ahol igen szépen teljesítettél az évben. Jövőre mi a cél?

Kulman 2

Legfőképp az, hogy elmozduljak a dobogó legalsó fokáról, minimum egyet előre. Nem egyszerű, hiszen az a tapasztalatom, hogy egy év kemény munka szükséges egy hely előrelépéshez. Rajta vagyok a dolgon, rajtam nem fog múlni természetesen! A Tomracing Motorsport Teamnél minden adott a jó eredményhez. Remek közösség ez, ahol egész évben egymásért dolgozunk, autózunk, motorozunk, büszkeséggel tölt el, hogy a részese lehetek.

Speciális sport ez, amely speciális felkészülést igényel? Hogyan szoktál edzeni?

Igen, ez kemény meló. Más szakágakkal ellentétben itt nem a nehézségi erővel kell megküzdeni elsősorban, hanem a speciális körülményekkel. Nagyon sokáig kell a saját testsúlyunkat megtartani, amihez komoly állóképesség szükséges. Extra terhelést kapnak a kezek, a tenyér és az újjak is, a gáz fokozatos adagolásánál. Télen a konditeremben dolgozom, formában tartom magam, ügyelek a súlyomra és kardió edzéseket végzek.

Próbáltad magad más fronton is, vagy csakis kizárólag a stunt-ra összpontosítasz?

Kulman 3

Mindig a stunt vonzott. De pl. nagyon szeretem az endurót, amit alkalom adtán űzök is, kizárólag hobby szinten!

Milyen végcélt fogalmazol meg a karrieredben?

Ezen nem kell sokat gondolkodnom: Bajnokságot akarok nyerni…

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

Képek: Tomracing Motorsport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top