Close

Az év természetfotói – Magyarország 2015

Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Az év természetfotói – Magyarország 2015 című kötet.

A reprezentatív album Az Év természetfotósa pályázaton díjazott fotográfiák mellett a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállítás valamennyi képét tartalmazza.
Az idén 25 éves naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 23. alkalommal írta ki Az Év természetfotósa című pályázatot. A zsüri összesen 3410 beérkezett fotót bírált el, ezek egy része a határon túlról érkezett. A több fordulóból álló elbírálás döntőjére 102 kép maradt, ezeket foglalták a szép kiállítású albumba.
A 102 kép 62 szerzője közül a főszereplő az idén is Máté Bence lett, akit ötödik alkalommal választották Az Év természetfotósának és akinek Lépéselőny című képe Az év természetfotója címet is kiérdemelte. Emellett első díjat hozott el Az emlősök viselkedése és Az állatok szemtől szemben kategóriában is. Több fotót láthatunk Az Év ifjú természetfotósától, a szabadkai Szekeres Leventétől is.
A bemutatott képek részben szerencsés pillanatfelvételek, ezek azonban csak a kisebb hányadot teszik ki. Sokkal inkább jellemző, hogy a természetfotós tudatosan készül a témára és kivárja azt a pillanatot, amikor az előre elképzelt jelenet a valóságban is megvalósul. A sokszoros díjnyertes Máté Bence egyik képe például 47 éjszakán történt sorozatos próbálkozások végén született meg. A sikerek azonban őt igazolják – ilyen áldozatos hozzáállás kell az eredményességhez. Vagyis hajnali felkeléseket, éjszakai virrasztásokat vagy a szúnyogok ellen álcaháló védelmében való többórás hasalást is vállalni kell. A szerzők a képekhez fűzött leírásaikban arról is mesélnek, milyen eszközökkel készültek felvételeik.
Bognár Mária 

                                                                                                                                            Fotó: Máté Bence   A Napnyugtától napkeltéig kategória második helyezett képe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top