Close

Újra magyarellenes kampány?

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint ismételten megsokasodtak a román hatóságok által magyar szervezetek ellen indított eljárások Székelyföldön. Lássuk csak mennyi jogot kapunk mi most, ebben a kicentizett európaiatlan szabadságban Románia közepén?!

Izsák Balázs a székelyek ügyét védendő elsősorban a székelységet szólította meg Európa közepén a következőképpen:

„Az SZNT azt üzeni a magyar közösségnek, hogy ne féljenek, mert harcolni fogunk, és ahogy korábban, úgy most is jogorvoslattal kell éljünk a háttérszervezeteinknél tartott pénzügyi ellenőrzések miatt.”
 

Jogtalan volt a pénzügyi bírság, hiszen a szólás szabadsága elidegeníthetetlen joga minden embernek a mai nemzetközi jog szerint. Romániában azonban minden másképp van. A jog, mint ahogy azt Arany János is megfogalmazta forgandó. De hogy a „füttyöt, mely az ős diófárúl jött” ki füttyenti el most elsőként, azt nem lehet tudni. A székely beszél, a román némít. A magyar pedig várja a „fejleményeket”.
Eközben pedig lopva, titokban pénzügyi ellenőrzést tartanak a hivatalosok annál a két székelyföldi egyesületnél, amelyek a kivilágított történelmi határra állítólagosan tömegmegmozdulásokat szervezett. A szervezők bűnösök, hiszen mozdulni, haj, nem szabad, ejsze?  Ki tudja mikor és hányféleképpen pattan a szikra s merre… Jobb ha a román füttyre bírságot rendelnek el, s gyorsan az egyik székely szervezetet meg is birságolják. Hogy mi végre e fölöttébb bakafántosan intézkedő román rendőri „szokás”?
 Íme a tények: Székelyföld határainak október 24.-i kivilágítása előtt, két székely szervezet fordult a közel 60 határmenti önkormányzathoz, illetve a megyei csendőrségekhez és rendőrségekhez, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően bejelentse a tiltakozó akciót. Nyilvánvaló, hogy a román karhatalom nem hajlandó eltűrni a székely szólásszabadságot.
Ennyit a románok által újradefiniált demokráciáról!
  Izsák Balázs erre, az SZNT vezetőjeként már csak nyugalommal tudott reagálni, amint azt az M1 hírcsatornán hallhattuk: „Nem véletlen, hogy négy nappal Székelyföld határának kivilágítása után rendelték el az ellenőrzést. A nonprofit szervezeteknél ritkán tartanak ellenőrzést. Nem lehet érteni, mit akar a karhatalom. Mivel a román államtól semmilyen támogatást nem kapunk, ezért sem értem, hogy a román állam milyen intenciókkal viseltetik irántunk és miért indította ezt a vizsgálatot.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top