Close

Nőtt a vállalati összeolvadások és felvásárlások száma az első fél évben

A vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A-ügyletek) száma Magyarországon mintegy 45 százalékkal, 70-re nőtt az első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz képest, azonban értékük 5 százalékkal 0,8 milliárd dollárra csökkent az EY legfrissebb M&A Barométer című összeállítása szerint.
    
Az EY szerdai közleménye szerint az IT és a technológiai vállalatok jelentik továbbra is a legvonzóbb befektetési célpontot, míg a legnagyobb, külföldre irányuló hazai befektetéseket a Mol és az OTP Bank zárta.
    
Az első fél év tranzakcióinak értéke ugyan elmarad a tavaly első félévitől, azonban 24 százalékkal magasabb az előző fél évben regisztráltnál. Az ügyletek száma alapján pedig 2011 óta ez a legsikeresebb első féléves eredmény. A 100 millió dollár alatti hazai tranzakciók átlagos értéke elérte a 4,3 millió dollárt. (A felmérés a nyilvánosan bejelentett tranzakciókat veszi számba.)
    
A magyar piacon továbbra is a belföldi ügyletek voltak többségben, a tranzakciók 60 százalékánál a célvállalat és a vevő is magyar társaság volt. A külföldi vevők közül legaktívabbnak a nagy-britanniai befektetők bizonyultak 5 ügylettel, amit az Egyesült Államok, valamint Ausztria és Svájc befektetői követnek 4, illetve 3-3 tranzakcióval. A Mol három, az OTP Bank egy ügyletet kötött
    
Magyarországon az IT és technológiai szektorban kötötték az ügyletek 23 százalékát, miközben értékben az ügyletek 69 százaléka köthető ehhez a szektorhoz, az ügyletek száma alapján a 2. helyen az energetikai szektor áll 11 százalékkal, a 3. a média és telekommunikáció 10 százalékos aránnyal. 
    
A közép- és dél-európai régióban 647 tranzakciót hoztak az első fél évben nyilvánosságra, amelyek becsült összértéke megközelíti a 16,5 milliárd dollárt. A tranzakciószám alapján Törökország (155), Lengyelország (117) és Csehország (98) áll az élen, míg Magyarország az ötödik helyen szerepel a listán.
    
A régióban az egy évvel korábbihoz képest 2,9 százalékkal emelkedett a tranzakciók száma, míg a régiós piac becsült mérete 11 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi azonos időszakinál – a becsült piacméret csökkenésének elsődleges oka az egymilliárd dollár feletti "megaüzletek" hiánya volt – áll a közleményben.
    
A barométer megállapítása alapján a régió minden országában a stratégiai befektetők voltak túlsúlyban, a tranzakciók háromnegyedét ők hajtották végre. A pénzügyi befektetők legnagyobb arányban a bolgár és a magyar piacon voltak jelen, itt az ügyletek közel 40 százaléka fűződött hozzájuk. Magyarországon a 2015 végéig lezárandó Jeremie-alapok aktivitása járult ehhez hozzá legnagyobb arányban.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top