Close

Az MNB kissé csökkentette idei növekedési és inflációs előrejelzését

A Magyar Nemzeti Bank kissé csökkentette az idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését, 3,2 százalékos bővülést vár legfrissebb Inflációs jelentésében az előző,  júniusi jelentésben várt 3,3 százalékkal szemben. Jövőre változatlanul 2,5 százalékos növekedésre számít a jegybank.
    
Az Inflációs jelentés kedden kiadott számai szerint zéró inflációval számol az MNB 2015-ben – ugyanúgy, mint a márciusi jelentésében-, miközben az előző jelentésben még 0,3 százalékos éves átlagos inflációt jelzett előre. A jövő évi inflációra vonatkozó várakozását pedig tovább csökkentette az MNB 1,9 százalékosra, miután az első negyedévi 2,6 százalékos prognózist júniusban 2,4 százalékosra csökkentette.
     
Kedden kiadott közleményében az infláció ütemének csökkenését  elsősorban az alacsonyabb üzemanyagárakkal  magyarázta a monetáris tanács. Az infláció az év végén már stabilan pozitív tartományban alakulhat. Az alacsony költségek elhúzódó, lassú emelkedésével, illetve az élénkülő belső kereslet és az emelkedő bérek eredményeként a maginfláció fokozatosan emelkedhet.     
Ugyanakkor a tartósan alacsony költségkörnyezet és az előretekintve némileg alacsonyabb inflációs alapfolyamatok következtében a korábbi előrejelzéshez képest mintegy fél évvel kitolódott a inflációs cél elérésének időpontja, így az infláció csak 2017 második felében kerülhet a 3 százalékos cél közelébejegyezték meg.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top