Close

Route4U – Gurulj szabadon!

Rendhagyó városnéző sétán és közös sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Turizmus Zrt. és a Route4U a magyar startup által fejlesztett, az akadálymentes városi közlekedést segítő mobilapplikációt Budapesten.

A több díjjal elismert mobilalkalmazást a belvárosban tesztelték kerekesszékes és gyalogló csoportok. A városnéző és kincskereső programokat az Imagine Budapest és Budapest Underguide munkatársai állították össze.
A rövid városnéző sétát követő sajtóbeszélgetésen Bodó Péter, a Route4U részéről elmondta: a kerekesszékkel közlekedők mozgását megkönnyítő alkalmazás az egyes helyek akadálymentességét mutatja meg színsémákkal, az oda vezető utakkal, járdákkal, gyalogátkelőkkel együtt. Eddig problémát jelentett, hogy nem minden közlekedési csomóponton tudtak gond nélkül közlekedni a mozgássérültek, a most elkészült térkép segítséget jelent az útvonalak megtervezésében, illetve a célállomások kiválasztásában. Az adatokat részben a felhasználók gyűjtik, részben az okostelefonok beépített érzékelői  (gyorsulásmérő, billenésérzékelő) automatikusan rögzítik.
A világ első kerekesszékes útvonaltervezője egyelőre Android eszközökre letölthető alkalmazás, de év végéig iPhone készülékekre is elérhető lesz.
Az alkalmazást eddig 80-100 fő tesztelte, de a vidéki városok feltérképezéséhez további felhasználókat is szeretnének bevonni. Ígérik, hogy az applikáció év végére több nyelven – angol, német, holland –  is elérhető lesz.  
Mártonné Máthé Kinga, az MT Zrt. belföldi igazgatója hangsúlyozta, hogy a nemzeti marketingszervezet tevékenységében egyre fontosabb szerep jut az akadálymentes turizmusnak. Az MT Zrt. tanulmányutak megszervezése, pályázatok lebonyolítása és konferenciákon való részvétel mellett honlapját a gyengénlátók számára is elérhetővé tette. Az http://itthon.hu/akadalymentes-utazas oldalon akadálymentes információkat és szolgáltatókat találhatnak az érdeklődők.
Sztojanovits Kristóf,  az MT Zrt. Budapest-Közép-Dunavidék régió marketing igazgatója a beszélgetés moderátoraként kiemelte: az akadálymentesítés nem csak az otthonukból eddig nehezen kimozduló kerekesszékeseket segíti, de a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok és az idősek életébe is könnyebbséget visz.
Bognár Mária                fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top