Close

A haris az év madara 2016-ban

 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazásán a haris nyerte el az év madara címet az ugartyúk és a fürj előtt.  Ezért a civil szervezet ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten a jövő évben.

A szavazás eredménye igencsak meglepte a szakembereket, mivel a legismertebb, ezért első helyre várt fürj és a legextravagánsabb megjelenésű, ezért második befutónak vélt ugartyúk helyett a legismeretlenebb, legkevésbé látható faj – a haris nyert.
Az MME által 1979-ben elindított „Év madara” program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, 2016-ban az agrár- és vadgazdálkodóknak, különösen fontos szerepe van.
A recsegő hangot hallató haris (a faj latin tudományos neve is a hangutánzó Crex crex) nemcsak a sík vidéki, de a dombvidéki és előhegységi üde, magas füvű rétek védett madara. Ez, valamint hosszú távú vonuló viselkedésük fokozottan veszélyeztetetté teszik a fajt: a gépi kaszálás egész fészekaljakat pusztít el, a mediterrán régió kíméletlen madárvadászata (csak Egyiptomban évi 9–14 ezer harist lőnek le és ejtenek hálóval csapdába) pedig a vonuló egyedeket ritkítja folyamatosan.
A faj érdekessége, hogy elsősorban szürkületkor és éjszaka „énekel”, amikor a jellegzetes recsegő hang a hidegebb, sűrűbb (különösen talajközelben) levegőben messzebb terjed. A faj megismerésére – akár a fülemülék éjszakája programmal összevonva – izgalmas túrák szervezhetők országszerte. Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja kidolgozza azokat az ajánlásokat, amikkel a gazdálkodók segíthetik a fészkelőállomány védelmét, elkészíti a harist bemutató szóróanyagokat, illetve elkezdi szervezni azt az országos rendezvénysorozatot, melynek keretében éjszakai hariskereső túrákat szerveznek jövő tavasszal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top