Close

XXI. Jász Világtalálkozó

Az idén Jászalsószentgyörgy ad otthont a XXI. Jász világtalálkozónak
július 18-19-én. A jeles eseményt a hagyományoknak megfelelően a házigazda település és a Jászok Egyesülete közösen rendezi. A világtalálkozó fővédnöke: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A nyitónap reggelén az ünnepi szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálja a Szentháromság Római Katolikus Templomban. Ezt követi a jász települések díszes felvonulása huszárokkal, lovasokkal, fogatokkal, történelmi zászlókkal, néptáncegyüttesekkel.
A díszünnepségen adja át az idei Jászságért díjat dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője, majd ünnepélyes ceremónia keretében, három ágyúszóval köszöntve beiktatják az új jászkapitányt. Délután a Faluházban jászsági művészek, képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás, a Községházán pedig  Oszvald  Nándor ötvösművész  Ősi Jászok kincsei című kiállítása és Kertai Zalán festő Ősi Jászok című festménykiállítása várja a látogatókat. Az 1825-ben épült vízimalom épületében a gabonaőrlés folyamatát lehet megismerni. Este a
a Vadasparkban Keresztes Ildikó ad koncertet, majd a tűzijátékot követően ugyanitt a Jászmagyarok együttes zenél.
A zárónap a hagyományoknak megfelelően a gasztronómia és a sportolás jegyében telik. Délelőtt a Vadasparkban a Jász Ízek Főzőversenyét rendezik  meg, a sportpályán pedig a jász települések csapatainak erő- és ügyességi próbája lesz. Délután láthatják az érdeklődők a Jászság Népi Együttes műsorát. A záróünnepséget követően Balkán Fanatik koncert lesz, majd a Retro Zóna koncertje zárja a kétnapos eseménysort.
A rendezvény minden programja ingyenes!
Jászalsószentgyörgy a Jászság legdélibb fekvésű települése a Zagyva folyó bal partján. A folyó a község nyugati oldalán 3 kilométer hosszan érinti a települést. A helyszín legkönnyebben a Szolnokot Jászberénnyel összekötő 32-es főútvonalon közelíthető meg. Szolnoktól és Jászberénytől is körülbelül azonos – mintegy 25 – 25 km – távolságra van.
Részletes program és további információk a www.jaszvilagtalalkozo.com oldalon találhatók.
Szöveg: Bognár Mária                            Fotó: Gál Judit  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top