Close

Nyugat-balatoni tájakon

Mindegy, hogy esik vagy hétágra süt a Nap, a Nyugat-balatoni régióban a nyugodt kikapcsolódás éppúgy adott, mint az aktív pihenés vagy a kulturális élmények. 

 

A Balatonnak talán legváltozatosabb régiója Keszthely és környéke. A Balaton fővárosának is nevezett település, Keszthely maga is számos látnivalót kínál. Természetesen a magyar tenger melletti hagyományosan fő programpontnak, a fürdésnek, napozásnak is hódolhatunk itt, miután a városkának három strandja is van. Borongósabb napokra és azok számára, akik nem szeretnek egész nap strandolni, színvonalas időtöltési lehetőségeket nyújtanak a város múzeumai, amelyekből feltűnően sok van.
Ezek közül első helyen a nagyszabású barokk épületegyüttes, a Festecsics-kastély áll, a 18-19. századi főúri életformát idéző termeivel, az egyetlen épen maradt főúri könyvtárral. Nyáron mindezt egy éjszakai tárlatvezetés keretében is végigjárhatjuk, egy nagy tudású és remek humorú kosztümös öregúr kalauzolásával. A Kastélymúzeumban rendszeresen tartanak koncerteket, így például augusztus 21-én és szeptember 25-én Sorrentói est címmel Domenico Menini tenor és Denis Biancucci zongoraművész örökzöld olasz slágerekkel és népszerű operarészletekkel örvendezteti meg a közönséget.
A Balaton Múzeum a tó történetét és természeti kincseit mutatja be, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen agrártörténeti emlékeket láthatunk, a Vadászati Múzeum pedig öt világrész trófeáit vonultatja fel. A nagy múltú múzeumok mellett kisebb-nagyobb gyűjteményeket, kiállításokat is találunk, babamúzeumot, életnagyságú viaszfigurákat felvonultató panoptikumot is. A kiállított látnivalók között szerepel egy 4,5 millió pannon tengeri csigából összerakott parlament-makett, továbbá egy, eredeti Cadillac-autócsodákat tartalmazó kiállítás.
A környező településekre jól kiépített kerékpárutak vezetnek, pihenőhelyekkel. Így a Keszthelytől mindössze 4 kilométerre levő Hévízre akár kerékpárral is áttekerhetünk, biciklit a Tourinform irodánál tudunk kölcsönözni. A világ legnagyobb vulkanikus eredetű , melegvízű tavában immár az iszapfürdőzést is kipróbálhatjuk, a tó egy elkülönített részében. A wellnessrészlegben pedig  sóbarlang, jégfürdő és különféle szaunaszeánszok kínálnak különleges élményeket.
Ha pedig Keszthelyről már a déli parton levő Balatonmáriafürdő felé vesszük az irányt, és ott a kerékpárok szállítására alkalmas hajóra szállunk, Balatongyörökig hajózhatunk vissza az északi partra, miközben körülöttünk csodálatos panoráma tárul fel. A hajóállomástól két kilométernyi bicikliútra van a Szépkilátó, közelében pedig golfpálya van. Itt jelenleg kilenclyukú pályán próbálhatjuk ki képességeinket.
Keszthelyről könnyedén eljuthatunk kerékpárral Gyenesdiásra is, ahol hangulatos családi strand, Kalandpark és állatkert kínál kikapacsolódást. Gyenesdiáson még érdemes kilátogatni a Balatoni Hal- és Termelői Piacra, ahol délutánonként frissen fogott és elkészített balatoni halakat kínálnak, és a környéken termett friss zöldségeket, gyümölcsöt, helyi kézműves szörpöket, lekvárokat, sajtokat is vásárolhatunk.
Vonyarcvashegyen érdemes megmászni a hegyet egy festői kis kápolnáig, már csak az innen feltáruló panoráma kedvéért is. A főúttól pár száz méterre a Blonder házi sörfőzde italaival hűthetjük le magunkat.
A régió programjairól, túraútjairól további információ a www.westbalaton.hu oldalon található.

Bognár Mária                               

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top