Close

Kezdődik a magyar dinnyeszezon

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága szervezésében népszerűsítő kampány indul a zamatos hazai görög- és sárgadinnye fogyasztásának ösztönzésére. A dinnyekampány keretében különböző időpontokban, több helyszínen meg is lehet kóstolni a nyár slágerét.

A kampány indulását közösen jelentette be Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese, Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója és Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke.
A jövő héttől már nagy mennyiségű magyar dinnye kerül a piacra, ezért Nagy István azt kérte, hogy a vásárlók ne a Görögországból érkezőt, hanem a hazai dinnyét válasszák, mert így hozzá tudnak járulni magyar munkahelyek megmaradásához. Emellett a hazai dinnye jóval frissebb, mint a külföldről beérkező, valamint a magyar élelmiszerlánc-biztonság garanciát jelent. Hazánkban jelenleg egy ember évente átlagosan 15 kg dinnyét fogyaszt. Ha mindenki csak egyetlen dinnyével fogyasztana többet, akkor azzal nemcsak egészségünket védenénk, hanem sokat tennénk a hazai gazdálkodók helyzetének erősítésére is. 2002-ben Magyarország volt a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőre, a következő évek kedvezőtlen folyamatai miatt a 9 ezer hektáros termőterület a felére csökkent. Ezt a negatív tendenciát állította és fordította meg a 2011-ben indított nemzeti dinnyeprogram. Tavaly becslések szerint 6 ezer hektáron 220 ezer tonna görögdinnyét, és 500 hektáron 17 ezer tonna sárgadinnyét termeltek a gazdák. A kedvező időjárásnak köszönhetően idén különösen jó termés várható mind sárga-, mind görögdinnyéből.
Az MT Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága fontosnak tartja, hogy mindig a szezonális termékeket népszerűsítse, jelen esetben a dinnyefogyasztás ösztönzése a cél. Ez azért is fontos, mert hazánkban 11 ezer család számára biztosít megélhetést a dinnyetermesztés. A fogyasztók minél szélesebb rétegét szeretnék elérni, így a hagyományos, áruházi kóstoltatásokon túl különböző fesztiválokon is megjelennek, valamint két balatoni Erzsébet táborban is osztanak dinnyét a négyhetes kampány ideje alatt. A táborlakók június 29. és július 21. között hétfői és keddi napokon kóstolhatják meg a gyümölcsöket.
Kóstoltattak már sárgadinnyét a Karcagi Birkafőző Fesztiválon, a görögdinnyét pedig többek között a Tiszafüredi Halas Napokon, július 11-12-én ízlelhetik meg a résztvevők.
Az MT Zrt. dinnye-standjai megtalálhatók lesznek pénteki és szombati napokon: (melyek 2015. július 3-4.; július 10-11.; július 17-18.): CBA üzletlánc alábbi üzleteiben: CBA Üröm: 2096 Dózsa György út 63., CBA Budapest: 1082 Futó u. 37-45. -1. em., Corvin Pláza és CBA Budapest: 1103 Gyömrői út 99., Újhegy Bevásárlóudvar.
Szöveg: Bognár Mária  Fotó: Bognár Mária és MT Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top