Close

Európai szocialisták – Szolidaritás, munkahelyteremtés, demokrácia

Fotó: MSZP Facebook-oldala

A gyűlöletkeltésre alapozó politika ellen emelt szót az MSZP elnöke az Európai Szocialisták Pártjának (PES) 10. kongresszusán. A szombaton befejeződött budapesti rendezvényen három határozatot fogadtak el, mindhármat egyhangúlag: a munkahelyekről, a demokráciáról és a békéről szóló dokumentumot.

Tóbiás József, az MSZP elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a belső szolidaritásra és közös felelősségvállalásra épülő migrációs politika vezethet eredményre az EU-ban.
Szerinte lehetséges olyan megoldás, amely a tagállami szuverenitást nem korlátozza, de az összehangolt cselekvés hatékonyabb és emberibb. Azt mondta: a szocialisták közös hitvallása, hogy minden ember egyenlő, sem származása, sem vallása, sem politikai véleménye alapján nem lehet kirekeszteni senkit. Aki mégis ezzel próbálkozik, önmagát zárja ki Európából – tette hozzá.
A szocialista pártelnök fontosnak nevezett minden, Brüsszelből érkező támogatást, illetve minden kritikát, amely a nyugati értékek fontosságára hívja fel Orbán Viktor kormányfő figyelmét.
Stefan Löfven szociáldemokrata svéd miniszterelnök kijelentette: Európának növekedésre, beruházásokra van szüksége, hogy versenyképes legyen, de teljesítenie kell polgárai igényeit és munkalehetőségeket kell teremtenie.
Beszélt arról is, hogy a közös munkaerőpiacon közös óvintézkedésekre van szükség, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezményre utalva kijelentette: erkölcsös és ambiciózus megállapodást kell kötni. Közölte: az EU-ban a munkaképes korú nők egyharmada, néhány országban több mint felük nincs megfelelően megfizetve.
A kongresszuson a demokráciáról folytatott panelbeszélgetésen felszólalt Botka László, az MSZP választmányának elnöke, aki szerint Magyarország a rendszerváltás után sokáig példa volt. Most, „ötévi Orbán-rezsim után” ismét példa lett az ország, mert itt megtalálható minden, ami veszélyezteti az európai demokráciát – jelentette ki.

A PES budapesti kongresszusán három határozatot fogadtak el. A dokumentumok a munkanélküliség csökkentésének, a befogadó társadalom építésének és a szélsőségesség elleni harcnak a lehetőségeit, a közös kihívásokra adandó „progresszív válaszokat” veszik számba.
Az Európai Szocialisták Pártjának (PES) 10. kongresszusát pénteken és szombaton tartották Budapesten. A rendezvény csütörtökön a nőszervezet ülésével vette kezdetét.
A Fidesz közleményben reagált MSZP elnökének a kongresszuson elmondott beszédére: a nagyobbik kormánypárt szerint a szocialisták bevándorláspárti politikája nem segíti, hanem veszélybe sodorja Európát, Magyarországot.
A Fidesz felháborítónak nevezte, hogy a szocialisták mindig csak a bevándorlók iránti szolidaritásról beszélnek, de a munkájukat, megélhetésüket és biztonságukat féltő magyar emberek és a külhoni magyarok iránt közömbösek.
Közölték, a Fidesz a bevándorlási szabályok szigorítását célzó első törvénymódosító javaslatokat az Országgyűlés elé terjesztette, és készek további döntésekre is Magyarország határainak megvédése érdekében.
Tóbiás József beszédére a Jobbik is közleményben reagált. Szerintük a magyar családoknak biztos egzisztenciára, megélhetést biztosító munkahelyekre van szükségük, ehhez „a XX. századi Fidesznek” távoznia kell, reményt pedig a szintén XX. századi MSZP-vel ellentétben csak a „XXI. század politikai ereje”, a Jobbik képes adni.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top