Close

Visegrádi kalandok

A Dunakanyarban örvendetesen nő a turisták száma, ezen belül különösen a külföldieké, a további fejlődés azonban megköveteli a térség három városának, Visegrádnak, Esztergomnak és Vácnak az összefogását. Különösen a kerékpáros turizmusban rejlik még jelentős tartalék.

Sztojanovics Kristóf, a Magyar Turizmus Zrt. Budapest-Közép-dunavidéki Regionális Marketingigazgatóságának vezetője szerint a fejlesztés irányába jól illeszkedik a vízi és a kerékpáros turizmus összekapcsolása. Utóbbiban is sok még a lehetőség, hiszen a Bécsig kerekező 400 ezer kerékpározó közül csupán 40 ezer jön tovább Magyarországra. A kerékpáros úthálózat fejlesztése, a remények szerint még ebben az uniós ciklusban, ebben is nagy előrelépést hozhat.  
Visegrád a térség turisztikai központjának számít a maga 1400 szállodai férőhelyével és csodálatos környezetével. A IV. Béla által 1250 körül épített fellegvárából nyílik az ország egyik legcsodálatosabb panorámája, a Dunakanyar lenyűgöző látképével. A kettős várrendszer alsó része sokáig királyi rezidenciaként is üzemelt, máig legendás szépségűvé Mátyás király építtette. Ez még ma látható romjaiban is nagyszerű.
A Fellegvár az utóbbi években nagy változáson ment át, a romos falakat nagyrészt kiegészítették, helyreállították. Ma több kiállítást tekinthetünk meg benne, így például egy panoptikumot, a vár történeti kiállítását, és a Szent-Korona történetéről, valamint egy halászatról, horgászatról szóló kiállítást. Minden szombaton lovagi torna színesíti a programot.
Lent a városban pálinkamúzeum is van, amely nemcsak a pálinkafőzés rejtelmeibe ad bepillantást, de bemutatja a zugfőzés kellékeit, mint például a fatüzelésű kályhából, kuktából vagy ételhordóból eszkábált készülékeket. Egy gomb megnyomásával pedig láthatjuk, milyen veszélyes volt a titokban, kuktában való pálinkafőzés. Lehetőség van saját tervezésű üvegcímkét készíteni, a pálinkát pedig hozzá a főzde kisboltjában megvásárolhatjuk.
A visegrádi Pisztrángos tavaknál a festői szépségű Apátkúti-völgyben pedig a saját ebédünket is kifoghatjuk. Az 500 forintos napijegy mellé felszerelést és csalit is kapunk, a kifogott halat pedig 1900 Ft kilónkénti áron hazavihetjük, de a közeli Ördögmalom étteremben megsütik nekünk, és szép erdei környezetben fogyaszthatjuk el.     
A különleges élményre vágyó, vállalkozó kedvű turisták a Nagyvillám vadászcsárda mellett Canopy drótkötélpályán próbálhatják ki bátorságukat. Ez 900 méter hosszú és 7-9 fokos lejtésű. A lombkoronák felett, három emeletnyi magasságban haladó drótkötélpályát 11 oszlop tartja, ezek mindegyikének tetején egy-egy kis pihenőplató van. Így nem csoda, ha egy menet félóráig is eltart. A karabinerek be- és kikapcsolását a túravezetők végzik.
Az első néhány oszlop közötti szakaszról csodálatos panoráma tárul fel: a Fellegvár, a Dunakanyar, a Börzsöny és a Pilis hegyeinek látványa. A pálya a sípálya alján, a Mogyoróhegyen ér végett. Innen minibusz viszi vissza a kalandvágyókat a kiindulás helyére.
Visegrádon, a Nagyvillám-hegy kilátója mellett két bobpálya is működik, a hagyományos medres pályában nyári bobbal, és a minden időjárási körülmények közt használható alpesi bobbal. A bobozók 240 m hosszú felvonóval juthatnak fel a hegytetőre, ahonnan 700 méter hosszú lesikló pálya indul, 11 szerpentinkanyarral tarkítva. A középső kanyarokból kitűnő rálátás nyílik a közeli Fellegvárra, már ha a szélsebes száguldás közben erre mód nyílik. Kormányozni egyáltalán nem kell, mindössze egy fékkarral tudjuk a sebességünket szabályozni. Száguldásunkról fotó készül, amelyet a kalandunk végén meg is vásárolhatunk.
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top