Close

NE VÉDEKEZZÜNK, HANEM LÉPJÜNK ELŐRE!

A magyar állam kötelessége megvédeni minden körülmények között az ártatlan áldozatokathúzta alá a miniszterelnök felszólalásában.
Országos felháborodást és lelki megindulást okozott az a brutális rablógyilkosság, amellyel egy 20 éves lányt néhány ezer forintért meggyilkoltak. Minden ilyen brutális, a közéletet felzaklató esetben felszínre kerül az a kérdés, hogy a halálbüntetés ügyét elég jól kitárgyaltuk-e, és elég jól zártuk-e le – fogalmazott egy azonnali kérdésre válaszolva Orbán Viktor a Parlamentben.

 

A miniszterelnök válaszában idézve 2012-es válaszát arra is felhívta ellenzéki képviselőtársa figyelmét, hogy Brüsszel megtámadta hazánk tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre vonatkozó szabályozását. „A dolog ma úgy fest, arra akar bennünket kényszeríteni Brüsszel, hogy a tényleges életfogytiglani büntetést emeljük ki a magyar jogrendszerből”mutatott . Ha Brüsszel erre tud bennünket szorítani, akkor többszörös visszaeső, valószínűleg gyilkosságban vétkes embereket vissza kell engednünk a társadalomba, ez egy új helyzetközölte. Ezért azt javasolta a kormányfő: ne védekezzünk, hanem lépjünk előre. Ha Brüsszel el akarja venni a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést, akkor mi válaszolhassuk azt: rendben van, de akkor had nyissuk meg a halálbüntetésről szóló vitát

 

Orbán Viktor viszonválaszában elmondta: a Fidesz-KDNP politikai táborában a halálbüntetés vitája jelentős véleménykülönbségeket hozott felszínre, ez a vita hosszú ideig fog még tartani. Végül a kormányfő aláhúzta: a magyar állam kötelessége megvédeni minden körülmények között az ártatlan áldozatokat.

 

A miniszterelnök egy másik kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az üzleti vitákat az üzleti életben kell eldönteni, és nem a politikában. Az én álláspontom az, hogy senki nem élvezhet sem előnyt, nem szenvedhet el hátrányt, sem kapcsolatai, származása, sem pedig politikai nézetei miattjelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, ennek az elvnek a betartását várja el a kormány minden tagjától. Elmondta azt is, utasította a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az állami cégeket kötelezze arra, hogy bárkit, aki vagy a családjára hivatkozva megjelenik, „azonnal zavarják el”.
Viszonválaszában kifejtette, minden kormánydöntésnél lehetőséget kell adni a jogorvoslatra, és lehetővé kell tenni az áttekintést. Ez most is így van – húzta alá.
(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top