Close

Bodrogi Gyula megkapta az Emberi Méltóság Díját

Pénteken az Emberi Méltóság Tanácsa kitűntetéssel ismerte el Bodrogi Gyula, nemzet színésze, Kossuthdíjas művész, az emberi méltóság jegyében folytatott munkásságát. A díjat Dr. Lomnici Zoltán a Tanács elnöke és Szunai Miklós, a testület főtitkára adta át, Budapesten az Ökoház lovagtermében.

Az ünnepséget Dr. Lomnici Zoltán nyitotta meg. Beszédében méltatta Bodrogi Gyulát és művészeti munkáját, ami mindenkinek a fiatal generációtól az idősebbekig, életének részévé vált.

Egy régi római mondás szerint: Az élet rövid, de a művészet örök. És Günter, a halhatatlan költő és író, így fogalmazott: A művészet és a művész a kimondhatatlan tolmácsa. Egy ilyen tolmács a Magyar nemzet életében Bodrogi Gyula.”
 
A díjazással Bodrogi Gyula az emberi méltóságért kifejtett tevékenységét ismeri el az Emberi Méltóság Tanácsa. Dr. Lomnici Zoltán szerint egy ország igazi gazdagságát, erejét a társadalmi békét szolgáló közéleti személységek munkája adja

És azt gondolom, hogy nekünk, akik szeretnénk valamit tenni az emberi méltóságért, a társadalmi kiengesztelődésért el kell ismernünk azokat, akik ezeknek a céloknak érdekében, az emberhez méltó élet érdekében nagyon sokat tesznek.”

Az elnök elmondta, hogy az eddig kitűntetett jogvédő személységek mellett, olyan kiválóságok kapták meg a díjat, mint Jókai Anna,Törőcsik Mari, Kányádi Sándor, Tamás Ilonka néni, Buzánszky Jenő, Kozma Imre. Bodrogi Gyula annak a klubnak lett tagja, akik sokat tettek az emberi jogokért és példát mutatnak a jövő nemzedékének.
 
Straub Dezső, Jászai Mari- díjas színművész, laudációjában kifejtette, hogy számára az emberi méltóság azonos az egyéni szabadsággal. A senkit és semmit nem veszélyeztető véleménynyilvánítás a szabad emberhez méltó életet teremti meg. Az életünket szabályzó írott törvények és hierarchiák néha korlátozzák az emberi méltóságunk. De, a demokráciában valakinek engedni kell a tovább lépés érdekében
 
Nagyon meg kell becsülnünk azokatangyalokat -, akik tenni hajlandóak az emberi méltóságért. Ha már egyszer rendszabály, hierarchia van, akkor az ember időnként ha, lemond az elsőbbségjogáról, abban a pillanatban hozza olyan helyzetbe a többieket, másokat, hogy ő méltó lehet, felszabadult lehet.”
 
Straub Dezső három történettel mondta el, hogy a negyven éves ismeretség és közös munka során kapott segítséggel és tanácsokkal emberhez méltó életet tudhat magának.  És ezt, megköszönte annak az embernek, akinek ebben nagy része volt: Bodrogi Gyulának.
 
A díj átadás után az ünnepeltet DévayNagy Kamilla, előadóművész és  Kathy- Horváth Lajos, hegedűművész dallal, zenével köszöntötte.

Tombor Mónika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top