Close

Halálbüntetés – Orbán: legyen tagállami hatáskör a bevezetés kérdése!

Budapest, 2015. május 8. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Kocsis Éva műsorvezetőnek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. május 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja, hogy a halálbüntetés bevezetésének kérdése legyen tagállami hatáskör az Európai Unióban.

„Ki akarunk alakítani egy európai közvéleményt, amely hajlik arra, hogy a halálbüntetés bevezetése vagy be nem vezetése kerüljön vissza nemzetállami jogkörbe. (…) Semmi okunk arra, hogy erről a kérdésről ugyanúgy gondolkodjon egyik vagy másik ország” – mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Ha az megtörtént – folytatta -, akkor „utána tudunk dönteni arról, hogy bevezessük-e vagy sem”.
Arra a kérdésre, hogy ő halálbüntetés-párti-e, Orbán Viktor azt válaszolta: „én az élet pártján vagyok”. Mint fogalmazott, onnan nézi a kérdést, mire van szükség a törvénytisztelő emberek megvédéséhez. „Ha mi meg tudjuk őket védeni halálbüntetés bevezetése nélkül, akkor védjük meg őket úgy, ha azonban másképp nem megy, akkor be kell vezetni” – mondta.
A halálbüntetés napirenden tartásának szükségességéről szóló álláspontjával kapcsolatban kifejtette: „az emberek azt hiszik, nagyon sokan vannak, akik azt hisszük, hogy ha van halálbüntetés, illetve egyes bűncselekmények halálbüntetéssel való fenyegetettsége létezik, akkor nagyobb biztonságban vagyunk”. Hozzátette, nagy vita van arról, hogy ez így van-e vagy sem, de fontos kérdés, hogy az emberek mit gondolnak erről.
A miniszterelnök egyúttal örömét fejezte ki, hogy része lehetett e vita megindulásában, hogy „kiegyensúlyozottabbá válik a közgondolkodás ebben a kérdésben”, mert – mondta – a nyilvánosságban rendszeresen csak a gyilkosok, a bűncselekményt túlélt elkövetők jogairól, életéről szoktak gondolkodni.
Orbán Viktor ezért azt kéri a vitában részt vevőktől, legalább egy pillanat erejéig gondolkodjanak el úgy is a kérdésről, hogy mi van, ha az ő gyereküket vagy feleségüket, édesapjukat, édesanyjukat ölték volna meg.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top