Close

OMÉK a turizmus jegyében

Szeptember 23-27. között rendezik meg a 77. Országos Mezőgazdasági Kiállítást és Vásárt (OMÉK) a Hungexpo budapesti vásárközpontban, a vendégváró vidéki Magyarországra fókuszálva.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter kiemelte, hogy 2015-öt az agrártárca „ A helyi termékek évének”nyilvánította, és ezzel összhangban a kilenc turisztikai régió és a határon túli területek az agráriumon keresztül mutatkoznak be. A rendezvényt agrárdiplomácia szempontból is jelentősnek nevezte.
Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az agráriumot a turizmushoz hasonlóan meghatározó ágazatnak nevezte. A kettő összekapcsolása ezért kézenfekvő, a magyar táj népszerűsítésében szerepet kapnak annak termékei. A turisztikai attrakciókhoz a helyi gasztronómia és borféleségek kapcsolódnak. A belföldi turizmus fontosságát mutatja, hogy annak 72%-a vidékre irányul, az összes vendégéjszaka mintegy felét magyar vendégek adják. Minden 4. forint fizetése SZÉP-kártyával történik.
Lipcsey György, a Magyra Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese fontos szempontnak mondta az élelmiszeripari mikro-, kis- és középes vállalkozások bemutatását. Az OMÉK-on két évvel ezelőtt 600-700 kiállító volt, ezzel szemben most 800-900-at várnak. Közülük 600 lesz a helyi termelők száma, ami másfélszerese a két évvel ezelőttinek.  
A vásár öt napja alatt a látogatók szimbolikusan bejárhatják Magyarországot és a határon túli területeket. A Dunát jelképező központi passzázs mentén valódi elhelyezkedésüknek megfelelően kapnak majd helyet Magyarország turisztikai régió, tájegységei. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is lesznek állat- és dísznövénybemutatók, mezőgazdasági gépkiállítás, valamint szabadtéri bográcsolás is. A Gyerekszigeten a kisebbeket kreatív  és szórakoztató programok, köztük kosárfonás, fűszernövényekkel való ismerkedés várja.
Kicsiben bejárható lesz az Országos Kéktúra, de lesz szervezett bor- és pálinkatúra, valamint hungarikum- és gasztrotúra is.
A jegyárak nem emelkedtek 2013-hoz képest, és azok SZÉP-kártyával is megvásárolhatók. Regisztrált iskolai csoportok idén is ingyenes lesz a belépés, és a különböző programokon való részvétel.   
Az OMÉK-ra a www.agrarmarketing.itthon.hu oldalon külön felületen lehet helyi termékekkel, illetve programokkal jelentkezni.

Bognár Mária          fotó: Magyar Turizmus Zrt.,  Bognár Mária 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top