Close

Jean-Marie Le Pen gyakorlatilag kitagadta a lányát, a francia Nemzeti Front elnökét

Jean-Marie Le Pen árulásnak tartja, hogy az általa alapított szélsőjobboldali francia Nemzeti Front (FN) hétfőn felfüggesztette tagságát, és felszólította lányát, a pártot 2011 óta vezető Marine Le Pent, hogy a lehető leghamarabb mondjon le családnevéről.

"Szégyellem, hogy a nevemet viseli" mondta a szélsőséges nézeteit nyíltan hangoztató 86 éves politikus az Europe 1 rádiónak hétfő esti jelentések szerint, hozzátéve, nem akarja, hogy a Nemzeti Front elnökét Le Pennek hívják. "Hozzámehet az élettársához, vagy Philippot úrhoz"jegyezte meg. Florian Philippot az FN egyik alelnöke, nyíltan homoszexuális.

Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy ki akarja tagadni a lányát, Jean-Marie Le Pen azt válaszolta: "Természetesen. Nem ismerek el semmiféle kapcsolatot olyasvalakivel, aki ilyen botrányos módon elárult engem".

Az idős politikus jelezte, hogy a párt minden lehetséges fórumán fellebbezni fog a tagsága felfüggesztése ellen, és lépéseket fog tenni azzal kapcsolatban is, hogy hamarosan a párt szélesebb fórumán készülnek megfosztani őt a tiszteletbeli elnöki funkciótól. Véleménye szerint az FN végrehajtó bizottságának hétfői döntése felháborodást váltott ki a pártban.

Jean-Marie Le Pen félreállításának hátterében az alapító szélsőséges nézetei állnak, amelyektől a lánya által irányított párt elhatárolódik. Az FN elnöke vasárnap megtiltotta apjának, hogy a szervezet nevében nyilatkozzon, mivel az általa vallott nézetek ellentétesek a mozgalom irányvonalával.
Marine Le Pen már április első felében fegyelmi eljárást indított apja ellen, nem rejtve véka alá, hogy azt szeretné, ha Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától.

A fegyelmi közvetlen előzménye az az interjú volt, amely a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban jelent meg, s amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét. Eltúlzottnak tartotta azt, ahogyan a lánya irányítása alatt az új FN-vezetés az antiszemitizmus és az idegengyűlölet vádja ellen védekezik.

Nem sokkal korábban Jean-Marie Le Pen azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról már régebben is hangoztatott, bagatellizáló véleményét.

 

A háttér:
Családi háborúskodás a francia szélsőjobboldalon 

A lánya elárulta, ezért leginkább azt szeretné, hogy a nevét se viselhesse – a francia szélsőjobb történelmi vezetője, Jean-Marie Le Pen, akit a saját lánya ebrudalt ki a pártjából, kedden ugyan közölte, hogy kész a viszontválaszra, de az AFP francia hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint igencsak korlátozottak az eszközei.

"Nem a visszavonuláson jár az eszem, sokkal inkább a támadáson"jelentette ki Le Pen egy nappal azután, hogy felfüggesztették tagságát az általa létrehozott és közel negyven éven át vezetett Nemzeti Frontban (FN), amelynek irányítását 2011-ben bízta lányára, Marine Le Penre.

Marine Le Pen hétfőre összehívta a párt végrehajtó bizottságát, amely felfüggesztette a 86 éves pártalapító tagságát. A félreállítás hátterében Jean-Marie Le Pen nyíltan hangoztatott szélsőséges nézetei állnak, amelytől a már a lánya által irányított párt elhatárolódik. Az FN elnöke épp vasárnap tiltotta meg apjának, hogy a szervezet nevében nyilatkozzon, mivel az általa vallott nézetek ellentétben állnak a Nemzeti Front irányvonalával. Döntöttek arról is, hogy három hónapon belül összehívják a párt közgyűlését, hogy megváltoztassák a szervezeti szabályzatot és az alapítót megfosszák tiszteletbeli elnöki tisztétől.

"Hitszegés, árulás"kelt ki magából az apa, aki szégyelli, hogy 46 éves lánya a nevét viseli. "Ez a túlzás is mutatja, hogy nem volt más megoldás", mint Jean-Marie Le Pen tagságának a felfüggesztésereagált kedden Marine Le Pen.

Az alapító kirohanásában azt is közölte: nem akarja, hogy a lánya megnyerje a 2017. évi elnökválasztást. "Botrányos lenne, ha ilyen erkölcsi elvek vezényelnék a francia államot" – mondta, hozzátéve, hogy kész minden eszközzel harcolni.

Sylvan Crépon FN-szakértő szerint azonban korlátozott az idősebb Le Pen hatalma. Az aktivisták közül sokan "szeretik" a történelmi vezetőt, de "még a hozzá ragaszkodók közül is sokan vélik úgy, hogy túlzásokba esik"mondta.

Az európai parlamenti képviselő legutóbbi kijelentései után – "a történelem részletkérdésének" nevezte a gázkamrák létezését – a Nemzeti Front szimpatizánsainak 74 százaléka vélte úgy, hogy az alapító médiajelenléte hátrányos a párt számára.

A párt középvezetői Marine Le Pent támogatják, mert választási győzelmet és "politikai jutalmazást" remélnek tőlemondta az AFP-nek Sylvain Crépon.

2011 óta az FN vezetője sikert sikerre halmozott: a párt két jelöltje lett képviselő, két másik pedig szenátor, az FN első helyen végzett az európai parlamenti választásokon és 11 város élére került szélsőjobboldali vezetés.

 A "menhir" ("hosszú " jelentésű becenevét Jean-Marie Le Pen breton származásáról kapta) a médiában tett kijelentéseivel kétségkívül továbbra is árthat a pártnak, de "megvan az a veszély, hogy elszigetelődik és végül csak egy locsogó vénembernek tartják majd" – tette hozzá a kutató.

Joël Gombin, a szélsőjobb egy másik szakértője szerint nem kizárt, hogy a párt közgyűlését Marine Le Pen másra is felhasználja, például a párt nevének megváltoztatására. Ha a gyűlésen a névváltoztatás mellett döntenek, Jean-Marie Le Pen az FN történelmi szárnyának vezetője maradhat, és saját listával indulhat a következő választásokontette hozzá Jean-Yves Camus kutató.

A francia politikai osztály kedden a családi-politikai háborúskodáson gúnyolódott. "A Front inkább családi, mint nemzeti" mondta ironikusan Brice Hortefeux jobboldali ellenzéki EP-képviselő.

A mostani háborúskodás nem az első a Le Pen-családban. 1987-ben Jean-Marie felesége, Pierrette a válóper kellős közepén bosszúból ruhátlanul állt modellt a Playboy magazinnak. Másik lánya, Marie-Caroline az 1998-as pártszakadáskor az ellentétes táborba állt, és azóta sem állt szóba az apjával.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top