Close

Spanyol jegybank: tartogatják ahelyett, hogy beváltanak pesetájukat a spanyolok

Fotó: charlesayoub.com

A spanyolok 1,66 milliárd euró (502 milliárd forint) értékű pesetát tartogatnak ahelyett, hogy beváltanák a 13 évvel ezelőtt megszüntetett pénznemet – közölte a spanyol jegybank szerdán.

A jegybank szerint számtalan oka lehet annak, hogy miért nem cserélték át érvényes fizetőeszközre a régi pénzt. Kerülhetett belőle gyűjtőkhöz, egy része megsérült, elveszett, és az országban megforduló turisták is magukkal vittek belőle, amikor hazautaztak. Az egykor forgalomban lévő peseta 45 százaléka sosem kerül vissza – véli a spanyol nemzeti bank.
Minden évben akadnak néhányan, akik észbe kapnak, hogy a forgalomból kivont pénzük helyett érvényeset kérjenek, tavaly 12 millió euró (3,5 milliárd forint) értékű pesetát váltottak be.
A peseta 1868-tól volt Spanyolország hivatalos pénzneme egészen 2002-ig, amikor áttértek az euróra. Az év első három hónapjában mindkét pénznem forgalomban volt, hat hónapig pedig bármelyik spanyol bank beváltotta a pesetát. Ma már kizárólag a spanyol jegybank cseréli ki a pénzeket, de ők is már csak hat évig. A pesetát 2020 december 31-e után sehol nem váltják át.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top