Close

Gyermekbarát település díjat hirdetett az Emmi és az UNICEF

Gyermekbarát település díjat hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága és az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványa. A közös programra olyan önkormányzatok jelentkezését várják, amelyek a fiatalokat bevonják az őket érintő helyi döntésekbe – jelentette be Novák Katalin államtitkár és Danks Emese, az alapítvány ügyvezető igazgatója hétfőn egy III. kerületi játszótéren tartott sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin azt mondta, kormányzati és önkormányzati szinten is fontosnak tartják, hogy a mindennapi döntésekben kiemelten érvényesüljenek a gyermekek szempontjai és jogai, ugyanakkor beszéljenek a kötelezettségeikről is.

Az első alkalommal kiírt pályázaton az a három település kaphatja meg a díjat, amelyek mindennapi döntéseikben és egy konkrét programban érvényesítik a fiatalok szempontjait. Közölte, ebben az UNICEF-et a kormány kiemelt partnerének tekinti, ezért is hirdetik meg együtt a pályázatot.

Emlékeztetett arra is, korábban döntés született arról, hogy az UNICEF szolgáltató központja Budapestre költözik, ami egyben több száz munkahelyet is jelent a fővárosban. 
A kormány 150 ezer amerikai dollárt (mintegy 42 millió forintot) biztosít az UNICEF programjainak megvalósítására; ebből a keretből fizetik majd ki a gyermekbarát települési pályázatra szánt 6 millió forintot is – közölte.
A három nyertes település az elismerő cím viselésének lehetőségén túl két-kétmillió forintot kap gyermekbarát programjának megvalósítására.
 
Danks Emese emlékeztetett arra, hogy az UNICEF a gyermekbarát városok programját 1996-ban indította el a világ több országában, és Magyarországon most hirdetik meg először.
 Az UNICEF korábbi tájékoztató programjait felidézve azt hangoztatta, a gyerekeknek előbb meg kell ismerniük a jogaikat, hogy élni is tudjanak velük.
 Közölte, a mostani pályázatra – július 15-éig – olyan önkormányzatok jelentkezését várják egyebek mellett, amelyek már biztosítják a fiatalok részvételét a helyi döntéshozatalban.

Danks Emese elmondta azt is, hogy a gyermekbarát település pályázat mellett meghirdetik a gyermeknagykövet-pályázatot is, amelyre azok a 14-18 év közötti fiatalok pályázhatnak, akiknek véleményük van arról, milyen gyermekbarát településen szeretnének élni

Az alapítvány ügyvezető igazgatója közölte, céljuk az, hogy a fiatalok már a gyermekbarát települési díj odaítélésénél is részt vehessenek a döntéshozatalban, a szakértő testület munkájában.
A nyertes települések az elismerő címet szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján vehetik át. A cím adományozását évente felülvizsgálják.

A pályázati kiírás az http:// unicef.hu/unicef-gyerekbarat-telepules oldalon érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top