Close

Sasvédelem a Jászságban

Átadták a Jászberény határában, a Jászárokszállásra vezető út mentén épült Sasközpontot, amelyhez kapcsolódva két tanösvényt is kialakítottak. Emellett interaktív kiállítások is igyekeznek ráirányítani a figyelmet erre a veszélyeztetett ragadozómadárra.

 
A HELIKON Life program keretében létesült Sasközpontot azért Jászberény határában alakították kis, mert a hazai parlagi sasok jellemzően az Alföldön, azon belül is nagyrészt jászsági területeken fordulnak elő. A látogatóközpont a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságához (HNPI) tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található. A központ kiállításait és a két tanösvényt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) alakította ki. A létesítményt az MME fogja üzemeltetni.
A Sasközpont uniós támogatással valósult meg, a 100 millió forintos beruházásból 45 milliót adott az unió. Az intézményben szolgálati lakás, iroda és 24 fős szálláshely és játszótér is helyet kapott. A jövőben ez lesz a központi helyszíne az országos sasszinkronnak, a madárpopuláció összeszámlásának, amelyet minden évben január második hétvégéjén tartanak.  Az itt végzett kutató és természetvédelmi munka mellett a látogatókat bel- és kültéri kiállítással fogadják. A központ reptetőiben a Jászságra jellemző ragadozómadár fajok megmentett, sérülésükből lábadozó példányai láthatók, jelenleg két parlagi, egy réti sas és egy kerecsensólyom.
A parlagi sas hazánk egyik legnagyobb ragadozó madara, kiterjesztett szárnyainak szélessége a 210 centimétert is eléri, súlyuk pedig 2,4-4,5 kilogramm és egyike legkiemelkedőbb természeti értékeinknek. Európai Uniós állományának kétharmada Magyarországon fészkel. Hazai állománya az 1980-as években a kipusztulás szélére került, alig 15-25 költőpár volt. Ma már 150 körül van a költőpárok száma. Ez az állomány is azonban még roppant sérülékeny, a két legfőbb veszélyeztető tényező a mérgezés és az áramütés. A sasvédelmi program egyik fontos eleme az ilyen mérgezések kiküszöbölése, a mérgezéses bűncselekmények üldözése. Sok parlagi sas halálát okozták magasfeszültségű távvezetékek, az ilyen baleseteknek az oszlopok speciális szigetelésével igyekeznek elejét venni. Műfészkek kihelyezésével is segítik a sasok túlélését és sikeres költését. A program része még a fészekőrzés és a téli etetés is, valamint a madarak műholdas követése.
A Sasközpontot a programban partner Jászberényi Állat- és Növénykerttel a 25 kilométeres, tíz állomásból álló Jászság Kerékpáros Tanösvény köti össze, amely a Jászság természeti értékeit mutatja be. A túrához kerékpárt az állatkertben lehet bérelni, ahol a Parlagi Sas Oktatóház kiállítása is megtekinthető. Túránk során kis szerencsével a tanösvény mentén parlagi sas, kerecsensólyom, kék vércse, szalakóta, kis őrgébics és réti füles bagoly is látóközelbe kerülhet. A kerékpáros tanösvény végpontja a Sasközpont, ahonnan a 4 kilométeres Parlagi Sas Gyalogos Tanösvény indul, ezt végigjárva lehet közelebbi ismeretségbe kerülni a parlagi sasok életével.
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top